reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA DRIVE: Tegra nahradí i řidiče

5.1.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA DRIVE: Tegra nahradí i řidiče
Společnost NVIDIA si pro začátek letošního roku připravila představení nových automobilových počítačů DRIVE, které nebudou sloužit jako centra zábavy, ale jako inteligentní systémy schopné orientovat se v prostředí a řídit automobil.
Na automobilu, který je schopen se sám řídit v normálním provozu, pracuje vedle jiných firem také Google. Ten nedávno uvedl, že už brzy své malé vozítko vyšle do ulic, kde má ukázat, jak se zvládne orientovat v ostrém provozu. Na rozdíl od toho si NVIDIA přichystala "pouze" příslušný počítačový systém, čili mozek pro autonomní automobil, který nese označení DRIVE PX. Vedle něj je ve vývoji ještě počítač DRIVE CX, který je určen pro "vytváření pokročilých systémů pro digitální kokpity". Oba počítače jsou založeny na čipu Tegra X1, který se dnes využívá také v některých superpočítačích.





Čip Tegra X1 je postaven na aktuální GPU architektuře Maxwell, přičemž obsahuje 256 grafických jader a k tomu osm 64bitových procesorových jader, což je výrazný pokrok oproti předchozí Tegra K1 s architekturou Kepler, 192 GPU a 2 CPU. Za zmínku stojí, že Tegra X1 je již vyráběna 20nm procesem v továrnách firmy TSMC a má celkový výkon více jak 1 TFLOPS (ovšem pouze v 16bit Floating Point, zatímco obecně se udává jako Single Precision 32bit a Double Precision 64bit), který může být využit pro analýzu dat nasbíraných pomocí senzorů a kamer, které poslouží automobilu k prostorové orientaci na silnici. V blízké budoucnosti ale nepůjde o to, aby se automobil prostě dokázal řídit v provozu, ale třeba o to, abychom si jej mohli přivolat z parkoviště, popřípadě vystoupit u vchodu a odeslat jej, ať se sám zaparkuje. Vedle toho jde především o bezpečnost v provozu a systémy, které dokáží dříve než řidič detekovat třeba chodce v silnici a vyhnout se srážce s ním, ale to není nic nového pod sluncem.





Jak říká CEO firmy NVIDIA Jen-Hsun Huang, NVIDIA DRIVE uspíší příchod inteligentních vozů především díky svému vysokému výkonu. Model DRIVE PX využije dva takovéto čipy a zvládne obsluhovat až 12 kamer s vysokým rozlišením. Ty pak mohou být využity pro funkci Auto-Valet, která právě poslouží k tomu, aby si automobil sám vyhledal místo k zaparkování a tam se uklidil. Můžeme jen doufat, že si přitom nevykoleduje botičku, ale pokud ne, pak se dokáže vrátit zpět na místo, odkud byl odeslán k zaparkování. DRIVE PX má být také schopen se sám učit a rozlišovat mezi různými typy vozů. Například umí rozlišit dodávku od sanitky, policejní auto od běžného sedanu, nebo zaparkované auto od auta, které se právě chystá zařadit do provozu.

Co se týče NVIDIA DRIVE CX, pak jde o kompletní hardwarové a softwarové řešení zajišťující nezbytnou grafiku v palubní desce, navigaci, zprostředkování informací i zábavy a v neposlední řadě také monitorující samotného řidiče, aby třeba za volantem neusnul. Dokáže také zprostředkovat 360° pohled kolem automobilu, čímž eliminuje slepá místa, na něž nemáme šanci pohledem skrz okna nebo přes zrcátka vidět. DRIVE CX využívá moderní čip Tegra X1 nebo starší Tegra K1 (dle verze) a dokáže krmit displeje s cellkovým rozlišením až 16,8 milionů pixelů.


Zájem o systémy NVIDIE projevila už společnost Audi, která v nich ale vidí především nástroje pro další výzkum a vývoj. Nicméně DRIVE PX i DRIVE CX mají být dokončeny a k dispozici v druhém čtvrtletí tohoto roku.


Specifikace Tegra X1:

  • GPU: NVIDIA Maxwell 256jádrové GPU
  • DirecX12, OpenGL 4.4, NVIDIA CUDA, OpenGL ES 3.1 a AEP
  • CPU: 8 CPU jader, 64bitová architektura ARM: 4x A57 2MB L2; 4x A53 512KB L2
  • VIDEO: H.265, VP9 4K 60FPS, 4k H.265, 4k VP9, 4k H.264
  • Výrobní technologie: 20nm SOC v TSMC
  • Isolated Power Rails, Fourth-Generation Cluster Switching
  • Displeje: 4K x 2K @60 Hz, 1080p @120 Hz
  • HDMI 2.0 60 FPS, HDCP 2.2

Zdroj: techPowerUp
reklama