reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GeForce GTX 880 má dorazit ke konci roku

19.6.2014, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GeForce GTX 880 má dorazit ke konci roku
NVIDIA již před řadou měsíců uvedla na trh první grafické karty s čipy Maxwell, a to známé GeForce GTX 750 a 750 Ti. Očekával se brzký nástup výkonnějších modelů, což se nestalo, ale dočkat se máme ještě v tomto roce. A čeho?
NVIDIA GeForce GTX 880 a GTX 870 se mají na trhu dle nejnovějších informací objevit v posledním kvartálu tohoto roku, a to zhruba na přelomu října a listopadu. Obě karty budou založeny na zbrusu novém jádru GM204, takže jde o čip s architekturou Maxwell, a potvrzují se tak starší zprávy hovořící o tom, že NVIDIA a AMD letos zůstanou na 28 nm.





Bohužel se ale nedočkáme grafických čipů vyráběných 20nm procesem, protože ten stále není a nebude odladěný, takže NVIDIA připravila své GM204 pro stávající 28nm výrobní proces. TSMC tak NVIDII v podstatě donutilo přinést na svět upravenou verzi čipů Maxwell, které byly původně navrženy pro 20 nm. Nicméně karty GeForce GTX 750 jsou postaveny také na 28nm čipech, a přitom nabízí velmi zajímavý poměr výkonu a spotřeby, což nám dává naději, že nové výkonné GeForce budou znamenat pokrok. A až bude 20nm proces připraven, nejspíše nebude pro NVIDII problém poslat do výroby původně navržené čipy Maxwell a nikdo by se asi nedivil, kdyby přišly v rámci nové generace karet, čili GeForce GTX 9xx.

Co se týče specifikací čipu GM204, známy jsou zatím jen odhady a dohady. Ty mluví o 3200 CUDA jádrech, 200 TMU, 32 ROP a 256bitovým rozhraní GDDR5.

Zdroj: techPowerUp
reklama