reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA je se svými kartami Founders Edition spokojena, budou pokračovat

27.1.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA je se svými kartami Founders Edition spokojena, budou pokračovat
NVIDIA zcela jistě k velké nelibosti svých AIB partnerů rozhodně hodlá pokračovat s výrobou a prodejem svých grafických karet Founders Edition, které byly představeny s generací Pascal. Co to pro ni a nás znamená?
NVIDIA se už dříve vyjádřila tak, že grafické řady Founders Edition slouží především k řešení problémů, neboť tyto karty jsou obvykle na trhu nabízeny řadu dní před tím, než je mohou začít prodávat AIB partneři firmy. Šéf NVIDIE říká, že díky tomu je k dispozici čas pro vyřešení případných potíží, ale je zřejmé, že NVIDIA tím zároveň slízne smetanu, než dá ochutnat komukoliv jinému. Její karty jsou totiž výrazně dražší, přičemž zájem o ně nebývá zrovna malý, a to zvláště mezi natěšenými zákazníky, kterým na nějaké té stovce dolarů moc nezáleží. Verze Founders Edition karet GTX 1080 a GTX 1070 tak byly v prodeji velice úspěšné, a není tedy divu, že NVIDIA hodlá v nabízení karet této edice pokračovat.




- dosud nepředstavená GeForce GTX 1080 Ti (montáž) -


Zákonitě to znamená, že NVIDIA si ukousne část trhu, o který se v předchozích letech prali pouze její partněři, firmy jako EVGA, MSI, ZOTAC a další. Můžeme mluvit o AIB GPU trhu, který díky stále větší oblibě herních PC a rostoucímu trhu s příslušnými komponentami v poslední době vzkvétá. Každý kvartál se prodají pro účely domácí stavby počítače grafické karty za několik set milionů dolarů, což se navíc týká pouze deseti největších výrobců karet, mezi které partří Asustek Computer, Gigabyte Technology, Micro-Star International (MSI), Palit Microsystems, ZOTAC nebo Colorful. Není divu, že NVIDIA chtěla také kousek z jejich koláče a pokud si navíc může diktovat cenu a zajistit si dočasnou exkluzivitu, proč ne?

My se můžeme připravit na to, že mnohé karty až na ty nejslabší budou nejdříve nabízeny právě jako Founders Edition a po pár týdnech přijdou na trh verze ostatních firem. Otázka je, zda NVIDIA i nadále hodlá své karty nabízet výrazně dráž, což její karty po uplynutí doby exkluzivity značně znevýhodňuje, ale zde jde stejně jen o úvodní cenu, která se může časem snadno upravit. Vidíme to třeba na dnešních GTX 1070 Founders Edition, které už rozhodně nepatří mezi nejdražší na trhu.

Pak je tu ještě otázka stanovených cen, které moc neodpovídají tomu, co si čteme v materiálech. Například GTX 1070 Founders Edition se má prodávat za 450 dolarů a ostatní AIB za 380 dolarů. Ovšem v době, kdy nastupovaly karty od AIB firem jsme se marně těšili na to, že budou výrazně levnější právě než Founders Edition. Ony se přitom začaly prodávat za podobnou, nebo vyšší cenu, pokud šlo o lepší modely s výkonným chladičem a vyššími takty. Dnes už je situace lepší, neboť základní AIB verze takové GTX 1070 postupně zlevnily, ovšem pokud si chceme koupit právě nějaký slušný model bez hlučného chladiče typu "fukar na listí", stejně za takovou kartu dáme stejnou částku jako za Founders Edition.

Zdroj: wccftech
reklama