reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Pascal dle DigiTimes nastoupí v červenci

8.4.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Pascal dle DigiTimes nastoupí v červenci
Doufali jsme, že po letošním GTC už budeme více vědět o herních kartách NVIDIA s čipy Pascal, ale nestalo se. Se svou várkou informací ale přichází tchaj-wanský server DigiTimes, dle nějž by měly Pascaly dorazit v červenci.
V předchozí aktualitě o kartách AMD Radeon R9 490X a R9 490 jsme řešili to, že nemáme vůbec žádné informace o herních Pascalech od konkurenční NVIDIE. Jako na zavolání přišla zpráva serveru DigiTimes, dle nějž se máme prvních karet série NVIDIA GeForce GTX 1000 generace Pascal dočkat v červenci, čili zhruba měsíc po příchodu prvních AMD Polaris.





Společnost AMD by tak měla mít mírný náskok a výhodu v tom, že se nejdříve začnou řešit její karty, ale pokud NVIDIA skutečně ohlásí nástup herních Pascalů v červenci, rozumní zájemci o novou kartu si budou na ně ochotni počkat. Ukáže se díky tomu i obratnost marketingových oddělení obou firem. Dle DigiTimes však NVIDIA papírově představí herní Pascaly na letošním Computexu, kde by se měly poprvé oficiálně představit také Polarisy, čili odtajněn by pak byl i jejich výkon a od předních světových hardwarových serverů bychom se dočkali prvních recenzí ještě před začátkem prodeje karet. V takovém případě by mělo AMD na krátkou dobu výhodu v dřívějším nástupu jeho karet na trh, samozřejmě za předpokladu, že budou v porovnání s Pascaly přinejmenším konkurenceschopné.

Nelze si nepovšimnout toho, že informace DigiTimes jsou v rozporu s tím, co říká HardwareBattle o AMD Radeon R9 490X a R9 490. Dle odkazované zprávy mají nové Radeony přijít v červnu, ale dle DigiTimes až po nástupu GeForce 1000. K tomu nelze říci nic jiného, než že uvidíme.




akcelerátor Tesla GP100 s paměťmi HBM2


NVIDIA zatím představila z generace Pascal pouze akcelerátor Tesla P100, který je určen jako výkonný základ superpočítačů schopných strojového učení, modelování klimatu, výzkumů nových léků, atd. Založen je na čipu GP100 s paměťmi HBM2 a nejde o nic levného, ovšem na trh má dle NVIDIE přijít už v červnu. Je tak možné, že spíše kvůli prestiži NVIDIA vypustí na trh také herní variantu s HBM2, čímž by nabídku AMD trošku zastínila. AMD ale chce dostat na trh především takové karty, které by si mohli koupit i zákazníci, pro něž jsou karty v ceně 1000 USD nedostupné, nebo prostě nechtějí za PC hardware dávat takové peníze a těch je pochopitelně daleko více než zájemců o hi-end.

Co se týče aktuálního stavu trhu s grafickými kartami, ten pochopitelně v očekávání nových generací není moc silný. Za druhý kvartál mají prodeje dle očekávání klesnout o cca 10 procent, a to napříč celým trhem. NVIDIA se tak pochopitelně snaží o to, aby se v prodejních kanálech vyčistily skladové zásoby karet GeForce 900, a tak lze očekávat, že do června/července budou ceny klesat. Pro celý rok 2016 jsou předpovídány podobné prodeje jako za předchozí rok, a to s tím, že bude zvýšený zájem o výkonnější karty, a to díky nástupu VR headsetů i kvůli dostupnějším monitorům s rozlišením Ultra HD.

Do Computexu 2016 (31. 5 až 4. 6.) zbývá ještě více než sedm týdnů, takže v jejich průběhu se určitě objeví další spekulace, které by se měly časem více přibližovat skutečnosti.

Zdroj: DigiTimes
reklama