reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Pascal GP104 se ukázal, GP106 je také na cestě

11.4.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Pascal GP104 se ukázal, GP106 je také na cestě
Na webu se objevila první fotografie čipu NVIDIA Pascal verze GP104, která se stane základem pro nové karty GeForce GTX 1080 a GTX 1070. Známé jsou už také jeho rozměry, a tedy i přibližný počet tranzistorů, který jej bude tvořit.
Naposledy jsme se od DigiTimes dozvěděli, že NVIDIA chce představit herní karty GeForce řady 1000 na Computexu. To stále platí a má jít o karty GeForce GTX 1080 a GTX 1070, které využijí zbrusu nové 16nm GPU GP104 generace Pascal. Na to se můžeme už podívat na fotografii pocházející ze serveru Chiphell.com. Z něj také můžeme vyčíst základní údaje.





Pokud tedy autor fotografie měřil správně, půjde o čip zabírající plochu až 300 mm čtverečných, což je asi o 100 méně v porovnání s GM204 použitém na kartách GeForce GTX 980 a GTX 970 nebo poloviční plocha v porovnání s GM200 na GTX 980 Ti a TITAN X. Jde však o 16nm výrobní technologii, která dokáže na stejný prostor vměstnat daleko více tranzistorů a zde by jich díky tomu na GP104 mělo být mezi 7,4 a 7,9 miliardami. To se už velice blíží k hranici 8 miliard, což je právě počet tranzistorů na GM200 (GM204 mají 5,2 miliard). Pokud by tak NVIDIA provedla jen die-shrink karet Maxwell, měla by mít nová GeForce GTX 1080 výkon přibližující se dnešní TITAN X. Jenomže vedle toho je ve hře i nová architektura Pascal, která by mohla a měla ještě něco přidat.





Na architekturu Pascal jsme se krátce podívali už při představení čipu NVIDIA GP100 a jak se ukázalo, Pascaly využijí výrazně přepracované SM (Streaming Multiprocessor), jež budou obsahovat polovinu shaderů než u GPU Maxwell. To znamená, že každý shader (či CUDA jádro) bude mít k dispozici více paměti a hardwarových prostředků vůbec, takže bude moci pracovat efektivněji. Jinými slovy, pokud by se objevil čip Pascal s dvojnásobkem tranzistorů, neznamená to, že bude mít také dvojnásobný (nebo téměř dvojnásobný) počet shaderů. Bude jich sice více, ale ne o tolik, jenže budou efektivnější. Vyšší počet tranzistorů tak padne především na různé buffery, schedulery, cache či registry.





Vedle samotného GPU jsou ale na fotografii vidět také dva paměťové čipy GDDR5 od firmy Samsung, a to typ K4G80325FB-HC25. Ty najdeme ve výše uvedené tabulce hned nahoře a z označení HC25 je zřejmé, že to jsou 8GHz (efektivně) paměti. To by mělo novým GeForce poskytnout o něco vyšší propustnost než starším Maxwell, které využívají přinejlepším 7GHz paměti GDDR5. Kapacita čipů je mimochodem 8 Gb, takže by GTX 1080 a GTX 1070 měly nabídnout 8 GB VRAM.

Nakonec je tu informace, že obě nové GeForce už jsou v běžné produkci a NVIDIA je chce fyzicky představit na Computexu, přičemž se svými upravenými verzemi karet mají na tento veletrh přicestovat už i výrobci grafických karet (AIB partneři).

Zdroj: wccftech
reklama