reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA RTX 3090 je údajně o polovinu rychlejší než RTX 2080 Ti

31.7.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA RTX 3090 je údajně o polovinu rychlejší než RTX 2080 Ti
Dva známí hardwaroví leakeři se shodli na tom, že připravovaná grafická karta GeForce RTX 3090 (nejde nutně o její finální název) dosáhne o polovinu vyššího výkonu než dnešní RTX 2080 Ti. 
Tato informace je v plném souladu s tím, co se nedávno tvrdilo o nové GeForce RTX 3080, a sice že je o cca pětinu rychlejší než RTX 2080 Ti a právě o polovinu rychlejší než RTX 2080. Čili pak by i RTX 3090 (nebo snad RTX 3080 Ti?) mohla být o polovinu výkonnější než dnešní RTX 2080 Ti, alespoň dle benchmarku Time Spy Extreme. 
 
 
KittyCorgi tak nejdříve uvedl, že RTX 3090 může mít až o polovinu vyšší výkon v Time Spy Extreme a kopite7kimi na to reagoval, že je to pravda a jde o téměř deset tisíc bodů. 
 
​  
Z toho vyplývá, že srovnáváme právě s NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti, která dosahuje v referenční podobě cca 6300 bodů (přetaktované verze ale snadno překročí i hranici 7000 bodů) a padesátiprocentní nárůst pak zajistí výsledek kolem 9500 bodů. Jde ale samozřejmě o nezaručené informace, které mohou být založeny leda na testování vzorků karet, jež by se ale už snad měly velice blížit tomu, co se dostane na trh. I na poslední chvíli se ostatně mohou měnit jednak takty a pak je také otázka, v jakém stavu jsou ovladače. 
 
Pokud by šlo ale o cca poloviční nárůst výkonu mezi předchůdci a nástupci grafických karet NVIDIE, byl by to velice slušný pokrok, který by jistě donutil mnohé lidi k upgradu, i když je tu také otázka cen. A do těch může nejlépe promluvit konkurence, v jejímž případě tu jsou také známky toho, že generace Navi 2X bude stát za to.
 
Zrovna včera se objevily informace o Radeonu Instinct MI100, což je sice akcelerátor s CDNA, ovšem ten dle dostupných informací exceluje zrovna v FP32 a to by mohlo platit právě i pro herní Radeony. Zbývá ale ještě přetavit tento výkon do herní podoby, což by už architektuře RDNA2 na rozdíl od Vegy mělo jít dobře. 


reklama