reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA zvažuje zlevnění high-endových grafických karet

25.6.2015, Jan Pánek, aktualita
NVIDIA zvažuje zlevnění high-endových grafických karet
NVIDIA možná dostala strach z nových Radeonů, které v současnosti proudí na trh, a je možně, že hlavně své nejdražší modely zlevní, aby si ukrojila větší podíl na trhu s grafickými kartami. Může to mít skrytý důvod?
Na další řadu grafických karet od NVIDIE si možná budeme muset chvíli počkat, protože stále ještě nepodepsala smlouvu se Samsungem ohledně dodávky čipů pro modely další generace, které by měly být na mnohem vyspělejší 14nm technologii (více zde), a i to je možný důvod, proč se šušká o zlevnění top modelů. Nezapomínejme, že se všechny modely nové série vyrábí na již zastaralé 28nm technologii.

Hlavním důvodem je zřejmě uvedení na trh nové série Radeon R9 300 a hlavně nové vlajkové lodě, Radeonu R9 Fury X, která má novou "Fiji" architekturu, která zajišťuje velký nárůst výkonu od předešlých generací.

To by sice pro NVIDII nemuselo představovat zásadní hrozbu, ale měli bychom si uvědomit, že výhledově se na trh začínají blížit VR headsety, a pokud se někdo rozhodne, že si pořídí nový stolní počítač, bude pravděpodobně chtít grafickou kartu, která hraní ve virtuální realitě zvládne.





A v takovém případě hráč může spíše sáhnout po Radeonu, protože jednoduše stojí méně. Na druhou stranu je pravda, že si NVIDIA vyšší cenovku ospravedlňuje vyšším výkonem, ale pro někoho může hrát i tak cena prim. Tohle může být skrytý důvod, proč by NVIDIA chtěla zlevnit své grafické karty.

Slevám nahrává hlavně fakt, že se na začátku měsíce, kdy byla na trh uvedena GeForce GTX 980 Ti, změnily původně plánované ceny pro Ameriku. Tam se modely GeForce GTX 980 a GTX 980 Ti dočkaly velké slevy - 150 dolarů, což představuje 4 300 Kč v Česku. Do Evropy se ale slevy vůbec nedostaly.

Takže je velmi pravděpodobné, že modely GeForce GTX 980 a GTX 980 Ti zlevní i v Evropě a možná se k nim přidá model GTX 970. Zvážili byste nákup high-endového modelu od NVIDIE, kdyby zlevnil, nebo si raději počkáte až na další řadu, která přinese zásadní vylepšení?

Zdroj: KitGuru
reklama