reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevila se první desktopová Carriza, a to pro FM2+

6.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Objevila se první desktopová Carriza, a to pro FM2+
Společnost AMD se chystá ještě před nástupem nové 14nm generace procesorů představit nové 28nm jednotky APU, které využijí jádra Excavator. Ta se dosud desktopovým procesorům vyhýbala, ale zanedlouho se to asi změní.
Mezi nové procesory, respektive APU, která budou vyrobena 28nm procesem, má patřit i rodina Bristol Ridge. O nich se ví, že půjde o vůbec první procesory určené pro socket AM4, který využijí i nové 14nm Zen. Jenomže nyní se objevily informace o chystaných procesorech Athlon X4 845 a Athlon X4 835, které budeme moci využít ještě na deskách se socketem FM2+, a půjde přitom také o desktopovou obdobu Carriza s procesorovými jádry Excavator. Ty představují poslední stupeň vývoje architektury Bulldozer, která jimi současně skončí.





Informace o těchto procesorech se objevily na stránkách podpory firmy Gigabyte, kde se přímo píše, že modely Athlon X4 845 a Athlon X4 835 jsou určeny pro FM2+ a jde o 28nm čipy Carrizo. Vypadá to tedy, že se jich dočkáme co nevidět a také že nebudou na trhu osamoceny.





To by ostatně nebylo vůbec překvapivé, však Carriza jsou mezi mobilními APU firmy AMD už dlouho, zatímco desktopová APU byla v minulém roce obohacena pouze o trošku vylepšené Kaveri, a to APU "Godavari" A10-7870K, k němuž později přibyl ještě A8-7670K. Ve skutečnosti ale můžeme i nadále mluvit o Kaveri, neboť jde pouze o APU s vyššími takty a ne novou architekturou.

Athlon X4 845 a Athlon X4 835 budou tedy vybaveny jádry Excavator, ovšem nenabídnou stejně jako jiné Athlony integrovanou grafiku, ale to se samozřejmě odrazí také na jejich ceně. Můžeme si tak na jejich základě postavit levnou sestavu se samostatnou grafickou kartou. Obě to jsou čtyřjádra využívající celkem 4 MB L2 cache a uvedena byla také maximální spotřeba 65 W. Co zatím není známé, jsou pracovní frekvence, ceny a to, kdy je můžeme očekávat na trhu. Je ale také možné, že tyto čipy budou určeny pouze pro čínský trh stejně jako model X4 870K a s největší pravděpodobností to bude stejné i u nedávno představeného procesoru AMD FX-6330 Black Edition. Stejně jde ale pouze o poslední záchvěvy výběhové architektury a výrobního procesu, který bude již od tohoto roku nahrazen novými a daleko zajímavějšími produkty.

Zdroj: wccftech
reklama