reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevily se fotografie stroje od Elona Muska na hloubení tunelů

28.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Objevily se fotografie stroje od Elona Muska na hloubení tunelů
Zdá se, že Elon Musk se pouští do svého projektu s tunely. Už dřív zveřejnil na Twitteru svůj zájem o hloubení tunelů sloužících k transportu, nyní se objevily fotografie ukazující stroj na kopání tunelů.
I když někdy zní výroky Elona Muska, který je známý především ve spojení se svými společnostmi SpaceX a Tesla, spíše šíleně, je třeba brát tohoto muže vážně. Elon Musk je totiž úspěšný podnikatel a několik jeho společností a projektů dokazuje, že nemluví jen tak do větru. V prosinci minulého roku jsme se zmínili o tom, že Elon Musk plánuje rozjet podnik, který se bude zabývat výstavbou moderních komunikací pod zemí. Americký podnikatel totiž propadl tunelům a hodlá je realizovat prostřednictvím firmy pojmenované The Boring Company.



Nyní se zdá, že i tento projekt myslel Elon Musk vážně, protože se na Twitteru objevily fotografie, na kterých je tunelovací stroj patřící právě The Boring Company. Toto nemalé zařízení by mělo být používáno právě při kopání velkých tunelů. Tyto tunely by pak měly tvořit transportní síť pro automobily a také pro Hyperloop. Hyperloop je také projekt, který Elon Musk vymyslel a spočívá ve spojení podtlakovaných tunelů a vysokorychlostních transportních kapslí, které se zvládnou pohybovat rychlostí až 1 200 km/h.

Už letos v únoru se Elon Musk nechal slyšet, že stroj na kopání tunelů pojmenoval Nannie. Měl by být 120 metrů dlouhý a vážit asi 1 200 tun, nejednalo by se tedy o žádného drobka. Není ale jasné, jestli se jedná o to samé zařízení, jaké je na fotografiích.



Celkový plán Elona Muska stále zůstává nejasný. Americký podnikatel ale nejspíš míří na snížení provozu na silnicích, protože se mu nelíbí stav současné dopravy. Zácpy a nehody, to všechno by se mohlo s použitím autonomních automobilů a tunelů redukovat. Není také jasné, jak si Elon Musk tunely přesně představuje a kde je hodlá kopat. Realizovat takovou věc totiž není jednoduché, Musk je ale na výzvy zvyklý.

Prozatím se zdá, že Elon Musk si pracuje na soukromé půdě patřící SpaceX, kde na začátku tohoto roku vyrobil experimentální tunel. Pokud se ale začne poohlížet po veřejných pozemcích, bude potřebovat povolení odpovídajících úřadů. I s budováním tunelu samotného se můžou objevit komplikace. Zůstává tedy otázkou, jak si Elon Musk se svým nápadem poradí a jak ho zvládne dotáhnout až do konce.

Zdroje: iflscience.com, electrek.co
reklama