reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oculus Rift: kolik bude stát a další otázky

7.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Oculus Rift: kolik bude stát a další otázky
Před pár dny jsme se mohli dozvědět, že po oficiálním představení headsetu Oculus Rift bude Palmer Luckey odpovídat na všetečné dotazy, které se ho týkají. Nyní se můžeme podívat, na co se jej lidé ptali a jaké byly odpovědi.
Od včerejšího dne je headset Oculus Rift v předprodeji a dá se říci, že vzbudil veliký zájem. Udává se, že o jeho objednání měly zájem tisíce a možná desetitisíce lidí, ačkoliv tento headset nakonec stojí cca dvojnásobek očekávané částky. Ale není divu, když je zájem velký a nabídka zatím omezená. Zakladatel firmy Oculus VR, Palmer Luckey, se pak rozhodl, že na serveru Reddit zodpoví několik otázek.





Hned se tedy pochopitelně objevily dotazy týkající se ceny headsetu, který měl dle dřívejších odhadů a přání stát kolem 350 USD, tedy podobně jako verze DK2. Poté se začalo mluvit, že to bude asi o něco více, ale konečných 600 USD nebo 500 GBP bez poštovného leckomu vyrazilo dech. Luckey tuto cenu obhajoval tak, že i jiná hi-end elektronika se prodává za podobné ceny (pokud to ale vůbec tak lze srovnávat) a konkrétně uvedl herní konzole nebo chytré telefony, které se ocitnou čerstvě na trhu. A ty mají být prý daleko levnější na výrobu než Oculus Rift. Mluví se dokonce o tom, že headset CV1 je dokonce výrazně dotovaný a bez toho by stál i přes 1000 USD a že některé součásti balení jako ovladač Xbox One a hry nestály firmu Oculus VR téměř nic. Čili pokud by se dodával bez nich, němělo by to na výslednou cenu výrazný vliv.

Luckey dále požádal veřejnost, aby se nepokoušela odhadovat cenu použitého hardwaru a softwarového obsahu. Spekuluje se totiž o cenách her a aplikací, které se budou pro headset prodávat ve speciálním obchodě. K tomu Luckey pouze řekl, že ceny budou srovnatelné s tím, co platíme na Steamu či podobných platformách a půjde o velice rozdílné částky. Něco bude dokonce zdarma a něco bude odpovídat cenám AAA her.

Co se týče herní stránky, do konce tohoto roku se máme dočkat přibližně stovky komerčních VR titulů, z nichž bude 20 hlavních. Luckey se také chce zasadit, aby nabídka byla stejná všude na světě, ovšem to prý nebude v některých případech možné zajistit kvůli technickým omezením či místní legislativě. Požadavky na výkon z jara předchozího roku platí, abychom mohli hry rozpohybovat při potřevných 90 FPS, ovšem ne nutně v nejvyšší kvalitě. Tehdy se mluvilo o čtyřjádrovém Core i7 a grafice na úrovni GeForce GTX 970. Sám Luckey prý podobnou sestavu využívá. A pak byly uvedeny další informace a mezi nimi jedna důležitá drobnost, a sice že kabel vedoucí od headsetu k PC bude mít délku čtyři metry. Celé vlákno si můžete prohlédnout sami na serveru Reddit.

Zdroj: Reddit
reklama