reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Z-Drive 4500: výkonné PCIe SSD se softwarovou posilou

4.3.2014, Jan Vítek, aktualita
OCZ Z-Drive 4500: výkonné PCIe SSD se softwarovou posilou
Společnost OCZ Technology představila novou sérii SSD Z-Drive 4500, která je určena pro rozhraní PCI Express. Očekávat tak můžeme vysoký výkon, který má posílit i software Windows Accelerator.
Společnost OCZ Technology, která může být pod křidly Toshiby opět relativně v klidu, představuje po SSD Vertex 460 další novinku v podobě modelu Z-Drive 4500. Jedná se o SSD určené pro rozhraní PCI Express x8, které se tak nemusí potýkat s úzkým hrdlem rozhraní SATA. Využívá 19nm paměti MLC NAND Flash, které pochopitelně nesou značku Toshiba, a to s celkovou kapacitou 800 GB, 1,6 TB nebo dokonce 3,2TB.





Vedle pamětí se uplatní také kontrolery LSI SandForce SF-2582 a VCA (Virtualized Controller Architecture), díky čemuž SSD nabídne maximální rychlost čtení 2900 MB/s a zápis až 2200 MB/s, čili spokojeni by měli být i ti nejnáročnější uživatelé. Co se týče náhodného čtení 4K bloků dat, zpráva zmiňuje hodnotu 252000 IOPS a v případě zápisu to dělá 76000 IOPS. Pokud tedy máme něco označit za slabinu, je to právě náhodný 4K zápis.

Zmíněný WXL Software (Windows Accelerator) je určen pro využití v Microsoft Windows Server a umožní SSD využít klasicky i jako vyrovnávací paměť pro nainstalované HDD, případně obojí. Budeme si tedy moci část SSD vyhradit jako cache a část využít jako normální svazek. Pak je tu také VXL Virtualization Software pro akceleraci výkonu různých virtuálních počítačů, které běží na jednom systému.

OCZ nezapomnělo ani na šifrování pomocí 128bitového AES, podporu příkazu TRIM a ovladače pro linuxové systémy včetně balíčků pro RedHat a Debian. Všechny modely také přichází s pětiletou záruční lhůtou.

Zdroj: TZ OCZ Technology
reklama