reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oracle konečně skončí trápení plug-inu Java

1.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Oracle konečně skončí trápení plug-inu Java
Společnost Oracle se rozhodla, že plug-in Javy pro prohlížeče, který se za dlouhá léta své existence stal oblíbeným cílem různého malwaru, konečně skončí. Ještě větší bezpečnostní hrozbou pro počítače ale je Adobe Flash, který zatím ještě nekončí.
Nicméně nebylo tomu tak vždy. Ještě před pár lety mělo dle Cisca celkem 91 procent veškerých útoků směřovat právě na Javu, ovšem od té doby se situace změnila a nyní to je právě Flash, který je největší hrozbou pro osobní počítače dnes, alespoň tedy dle zprávy firmy Cisco z předchozího roku.





Pokles útoků na Javu byl docílen prací firmy Oracle na vylepšení jejího zabezpečení, díky čemuž se útoky více zaměřily na Adobe Flash, což bylo potvrzeno také objevením dalších exploitů v jeho nových verzích. Nicméně Oracle i tak neplánuje vypuštění nové verze plug-inu při příležitosti příchodu Javy 9 a zároveň oznamuje, že plug-in pro prohlížeče bude někdy poté zcela zrušen. To již vůbec nezasáhne prohlížeče Edge nebo Chrome, které s ním v aktuálních verzích už nepočítají a Firefox se na tento krok zatím chystá. Někteří vývojáři tak reagovali už dříve na to, že Oracle přicházel se záplatami ne moc pohotově.





Oracle ale ve svém vyjádření nezmiňuje bezpečnostní problémy a namísto toho říká, že Java se postupem času vyvinula v jednu z nejvíce využívaných platforem, a to i v rámci prohlížečů. Nicméně rostoucí využívání mobilních verzí prohlížečů, které typicky nepodporují plug-iny, způsobil, že jejich tvůrci začali omezovat i zcela vypouštět podporu plug-inů i v ostatních verzích prohlížečů, tedy i v těch desktopových. Jinými slovy, Oracle to svádí na vývojáře prohlížečů.

Čili pokud máte v počítači stále nainstalovanou Javu, kterou jinak k ničemu nepotřebujete, bude nejlepší ji už zcela odinstalovat. Podobné je to s Flashem, který už největší servery jako Facebook nebo YouTube přestaly používat. Oracle sám doporučuje firmám, které spoléhají na plug-in Javy, aby začaly hledat jinou alternativu, která nebude žádné plug-iny potřebovat.

Zdroj: Extremetech
reklama