reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OSIRIS-REx se už chystá k odletu, ještě jednou se ale podívá na svůj asteroid

28.1.2021, Jan Vítek, aktualita
OSIRIS-REx se už chystá k odletu, ještě jednou se ale podívá na svůj asteroid
NASA se může těšit, že jí sonda OSIRIS-REx přiveze mnohem více materiálu z asteroidu Bennu, než doufala. Nyní už se připravuje na zážeh, který sondu vyšle zase zpět k Zemi, ale nebude to hned. 
Misi OSIRIS-REx lze zatím považovat za velký úspěch, a to především právě s ohledem na množství materiálu, které zachytil sběrný koš s využitím stlačeného dusíku. NASA doufala alespoň v 60 gramů vzorků, ale nakonec půjde spíše o kilogramy, neboť koš byl plný a aby z něj materiál neunikal, musel být spěšně uzavřen do návratového modulu
 
 
Sonda se pohybuje u asteroidu Bennu už od konce roku 2018, od když jej mapovala, zkoumala a připravovala se na sestup. Před několika měsíci tak úspěšně přistála v místě zvaném Nightingale a NASA počítala s tím, že celá procedura se možná bude muset opakovat, pokud sonda nesebere dost materiálu. OSIRIS-REx už ale nic takového dělat nemusel a naopak se začal připravovat na návrat. 
 
NASA nyní už stanovila, že OSIRIS-REx opustí Bennu 10. května tohoto roku. Ovšem dříve se mluvilo o březnu, takže co způsobilo tento odklad? Důvod je prostý, NASA chce provést nad Nightingale ještě jeden nízký průlet, aby se mohla pořádně podívat na to, jak přistání sondy a sběr vzorků pozměnil tvář asteroidu. Současně s tím si NASA ještě ověří funkčnost různých přístrojů po rocích služby a pak je tu i třetí důvod, a sice výhodnější postavení vůči Zemi, což znamená energeticky efektivnější návrat s nižší spotřebou paliva. 
 
Let k Zemi ale bude i tak velice dlouhý, neboť odlet v březnu i v květnu bude znamenat to, že vzorky přiletí a přistanou ke konci září roku 2023. NASA plánuje jejich sestup v oddělvším se modulu Sample Return Capsule (SRC) v oblasti Utah Test and Training Range amerického letectva. 
 
Zdroj: NASA


reklama