reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Osmá generace Intel Core má dle analytika využít stále 14nm proces

14.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Osmá generace Intel Core má dle analytika využít stále 14nm proces
O procesorech Cannonlake, čili Core 8. generace, jsme nedávno psali, že mají nabídnout o 15 % vyšší výkon než Kaby Lake. Tehdy jsme ale ještě měli za to, že půjde o první 10nm generaci CPU Intel, což dnes již prý dle samotného Intelu neplatí.
V aktualitě o procesorech Cannonlake byl zveřejněn také následující slide, z nějž si nejde nevšimnout, že osmá generace procesorů Core je zahrnuta mezi 14nm procesory. Jenomže z projevu CEO Intelu na CES 2017 vyplynulo, že 10nm procesory mají dorazit dle dřívějších slibů, neboť Brian Krzanich potvrdil, že Mooreův zákon stále platí. Řekl konkrétně to, že 10nm procesory jsou na cestě, přičemž souběžně s tím byl poprvé prezentován procesor Cannonlake v zařízení 2 v 1, takže asi nikoho nenapadlo, že by nemělo jít právě o ně. A možná že to tak Intel na začátku roku ještě myslel.





Analytik Ashraf Eassa (The Motley Fool) však ve svém tweetu tvrdí, že má přímo od Intelu potvrzeno, že osmá generace Core použije také 14nm proces, který bude vylepšený i oproti generaci Kaby Lake, takže můžeme mluvit o 14nm++. Není ale nakonec vyloučeno, že Cannonlake přeci jen v 10nm podobě přijdou, ale třeba jen v ultramobilní podobě nebo jako CPU pro roustoucí trh s datovými centry, zatímco desktopové a běžné notebookové procesory budou stále 14nm. Nicméně pokud nás Eassa nehoupe, znamenalo by to, že Intel v podstatě opustil i svůj nedávno ustanovený model PAO (Process, Architecture, Optimization). Ten nastoupil za už neudržitelný Tick-Tock, když Intel zjistil, že nedokáže v rámci každé druhé procesorové generace zavést nový výrobní proces. Vypadá to, že marketingové oddělení asi bude mít napilno, aby nám vysvětlilo, jak toto rozhodnutí spadá do PAO, neboť Kaby Lake představují fázi Optimization a po ní má zase následovat nový Process.





Můžeme také uvažovat o tom, do jaké míry toto rozhodnutí mohla ovlivnit společnost AMD a její Ryzen. Procesory Cannonlake by totiž díky opětovnému použití 14nm procesu mohly na trh dorazit rozhodně dříve, než kdyby šlo o zbrusu novou 10nm generaci. To znamená nástup nových desktopových Intelů ještě letos a ne až někdy v přístím roce. Čili může jít o snahu Intelu reagovat na nástup procesorů Ryzen a rozhodně není vyloučeno, že řadové desktopové Cannonlake už dostanou více než 4 fyzická jádra, třeba výměnou za grafické jádro. Ostatně takové procesory už Intel má v nabídce jako HEDT (High-end Desktop) v podobě Core i7-6900K, apod. Jenomže ty jsou určeny pro celkově drahou platformu založenou na socketu LGA 2011 v3 a čipsetu X99.

Uvidíme, jak to nakonec bude. Ještě tu jsou totiž procesory Coffee Lake, které byly od začátku plánovány jako desktopové a 14nm a také se říkalo, že do běžných desktopů přinesou šest jader. A i ty by se mohly počítat do osmé generace Core. Definitivně pryč jsou ale doby strategie Tick-Tock, která byla jednoduchá, čitelná a předvídatelná.
reklama