reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Osmijádrové Phytium D2000 už je v desktopu s grafikou od AMD

23.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Osmijádrové Phytium D2000 už je v desktopu s grafikou od AMD
Na začátku tohoto roku jsme se dozvěděli, že společnost Phytium se chystá vyrábět procesory určené pro desktopy. Ty přitom budou založeny na architektuře ARM, která se v desktopech zpravidla nenachází. Nyní tu ale máme jeden takový.
Jedná se o produkt společnosti s celým názvem Tianjin Phytium Technology, a sice jde právě o dříve zmíněný procesor D2000 s osmi jádry ARM v8, který se dostal do desktopu společně s grafikou AMD Radeon RX 550 (formát MXM 3.0a v PCIe x8), jejž nabízí v předprodeji i německý obchod DragonBox. Cena byla stanovena na 570 eur s daní, za něž dostaneme také 512GB NVMe SSD a 16 GB operační paměti. 
 
 
Provedení je vcelku jednoduché a celý produkt připomíná spíše industriální PC, přičemž hrany počítače se také zrovna neježí porty. Máme tu ale vše nezbytné, a to celkem šest USB (jeden 3.0), dva audio konektory, HDMI 2.0b 4k/60Hz a RJ-45 pro 1Gb/s Ethernet. Celkové rozměry jsou 225 x 187 x 47 mm. 
 
 
Je ale jasné, že systém Windows na tomto počítači nativně nerozchodíme. Na výběr máme ale různé linuxové distribuce a přímo doporučen je Ubuntu Kylin (čínská verze Ubuntu), ale bez problémů by měl fungovat třeba i Debian nebo OpenSUSE a aplikace pro procesory x86 bude možné zprovoznit pomocí emulátoru Box86/Box64.
 
Zdrojem problémů by se přitom mohl stát ethernetový kontroler Qualcomm AR 8035 Gigabit Ethernet, který se nachází na desce a prý nefunguje dobře v některých linuxových distribucích, a proto bude společně s počítačem dodáván ještě ethernetový adaptér pro USB. Pokud bude o tento produkt dostatečně velký zájem a sejde se dost předobjednávek ještě před 10. prosincem, dočkají se zákazníci ještě tento rok. A pokud ne, peníze budou vráceny zpět. 
 
Co se týče procesoru Phytium D2000, jedná se o osmijádrový model odvozený od loňského procesoru FeiTeng-2000/4. Vyráběn je 14nm procesem, obsahuje 8 MB L2 cache, 4 MB L3 cache, 34 linek PCIe 3.0 a podporuje paměti DDR4-3200, ale ze specifikací se nedozvíme, jaké byly použity v tomto případě. Výrobce také měl v plánu taktovat procesor D2000 na 2,3 až 2,6 GHz s TDP 25 W, ovšem opět, jaká je realita v tomto PC, to není jasné. 


reklama