reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Overclocking: výrobci potichu vrací na trh karty RTX 2060, ale za vyšší ceny

20.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Overclocking: výrobci potichu vrací na trh karty RTX 2060, ale za vyšší ceny
Vítej zpět, Turingu, který jsi už z trhu téměř zmizel. Máme tu už zcela nepokrytě další krizi na trhu s grafickými kartami, která dle francouzské mutace serveru overclocking.com přinesla i návrat starých RTX 2060 (Super). A ceny nepotěší. 
NVIDIA s AMD svorně přiznávají, že situace na trhu s grafickými kartami v tomto čtvrtletí lepší nebude. Ostatně kdo ví, zda nebude spíše ještě mnohem horší, když nám stále roste hodnota Bitcoinu a dalších kryptoměn. Pokud ale může tuto krizi něco podtrhnout tlustým smradlavým fixem, pak je to návrat generace Turing za ceny nafouknuté jako čtrnáct dní leklá ryba. 
 
 
Nutno říci, že karty RTX 2060 (Super) se na trhu držely ještě poté, co zmizely poslední výkonnější Turingy, ale dnes už nejsou k sehnání ani ty. A asi netřeba připomínat, že Turing už vedle Ampere svým výkonem neobstojí.
 
V září jsme si ještě mohli mazat med kolem úst a těšit se na karty s mnohem příznivějším poměrem výkonu a ceny, zatímco dle overclocking.com se nyní na trh dostává pravý opak a naopak se můžeme obávat (a nijak přehnaně) toho, že s ohledem na dostupnost karet RTX 3000 lépe už bylo. Je ale velice těžké sledovat dostupnost karet na trhu, který vypadá tak, jako by žádné ani neexistovaly. 
 
Co se ale dozvíme od serveru overclocking.com? NVIDIA dle něj dala zelenou třem velkým AIB výrobcům, kteří chtějí oživit sérii GeForce RTX 2060. Jde tak o základní a původní verzi s TU106 a 6 GB paměti a model Super s výkonnějším TU104 a 8 GB paměti, za někdejší oficiální ceny 349 a 399 USD, přičemž RTX 2060 byla později zlevněna o 50 dolarů. 
 
Obě tato SKU mají v průběhu února opět vstoupit na trh, a to za dosud neuvedené ceny, které ale budou vyšší než 300, respektive 400 dolarů. Čili za RTX 2060 Super bychom dle představ výrobců ve skutečnosti měli zaplatit více, než je oficiální doporučená cena nové GeForce RTX 3060 Ti. Na druhou stranu s cenami komponent v poslední době zamávala nová cla v USA a v tomto ohledu bude lepší si počkat na reálnou nabídku obchodů. 
 
To vše je však prostě a jednoduše výsledek nedostatku karet na trhu, tedy pokud se tato zpráva potvrdí, což asi brzy poznáme. Ostatně zdroj se odkazuje na přímé informace od třech AIB, takže lze počítat spíše s tím, že jsou pravdivé. Návrat Turingu s takovými cenami nám také říká jednu podstatnou věc, a sice že na trhu s grafikami lze opravdu očekávat spíše výrazné zhoršení situace namísto toho, aby se nabídka postupně vyrovnávala s poptávkou. Dle VideoCardz přitom na něm skutečně je prostor pro předražené Turigy, neboť to málo karet řady RTX 2060, které ještě zůstalo v nabídce, se prodává spíše za mnohem více než 500 dolarů. 


reklama