reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panama Papers: 2,6 TB uniklých dat o korupci na Islandu, v Rusku i FIFA

4.4.2016, Milan Šurkala, aktualita
Panama Papers: 2,6 TB uniklých dat o korupci na Islandu, v Rusku i FIFA
Po velkých únicích typu WikiLeaks a datech od Edwarda Snowdena tu máme ještě větší únik zahrnující 2.6 TB dat a 11,5 milionu dokumentů z právní firmy Mossack Fonseca. Naznačuje korupci v Rusku v okolí Putina, na Islandu u krachu bank i u otce Davida Camerona.
V minulosti jsme měli už mnoho obrovských informačních úniků. Těmi nejvýznačnějšími byl v roce 2010 vznik WikiLeaks a před třemi lety také únik dat, která zveřejnil bývalý agent Edward Snowden. Nyní tu máme další masivní únik informací, který už dostal jméno Panama Papers. Jde o 11,5 milionu dokumentů o celkové velikosti 2,6 TB, které unikly z panamské právní firmy Mossack Fonseca. Ta se věnovala tzv. offshore společnostem, což jsou firmy založené zpravidla v daňových rájích tak, aby nebyl veřejně znám jejich vlastník. Je čtvrtou největší společností tohoto druhu na světě. Zakládání offshore společností sice není samo o sobě ilegální, ale dá se využívat k daňovým únikům, zatajování majetku a podobně. V uniklých datech jsou informace o více než 214 tisících společnostech.


Mossack Ponseca logo


Tato data získaly noviny Süddeutsche Zeitung a poskytly je konsorciu ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), novinám The Guardian a dalším. Celkem se do kauzy ponořilo přes 370 novinářů ze 100 periodik a tato data rozkrývali celý rok.

Dopad této kauzy může být velký. Obrovský problém s tím má a bude mít islandský premiér Gunnlaugsson, který byl přes společnost Wintris tajně zapleten do části dluhu islandských bank při krizi před pár lety, přitom současně rozhodoval o řešení tohoto problému. Společnost Wintris, ve které měl 50% podíl, totiž v minulosti investovala do těchto zkrachovalých bank. Gunnlaugsson se zasazoval o nevyplácení dlužných částek zahraničním věřitelům. Díky tomu se tak výrazně nesnížila hodnota dluhopisů ze společnosti Wintris (svůj 50% podíl prodal v roce 2009 své manželce za jeden dolar). To, že má podíl v této společnosti a rozhodování tak ovlivňuje v osobní prospěch při vyjednáváních, zamlčel. Krajina tak nejspíš půjde k předčasným volbám.


Gunnlaugsson

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Framsókn [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons


Obrovské částky má v daňových rájích i ruský čelista Sergej Roldugin a další blízké osoby ruského prezidenta Vladimíra Putina. V datech však jeho jméno nenaleznete. Různé machinace se ale točí i kolem pákistánského premiéra, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, fotbalové asociace FIFA nebo otce britského premiéra Davida Camerona. Bude zajímavé sledovat, co vše se v datech ještě najde.

Zdroj: vox.com, theguardian.com, gizmodo.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama