reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paranoia? I Zuckerberg má kameru a mikrofon notebooku přelepené páskou

23.6.2016, Jan Pánek, aktualita
Paranoia? I Zuckerberg má kameru a mikrofon notebooku přelepené páskou
Jedna fotografie odhalila, že i zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg má přelepený mikrofon a kameru svého notebooku. Jak to je s bezpečností u těchto prvků počítače, které mohou člověka sledovat?
Mark Zuckerberg chtěl jen poděkovat půl miliardě lidí, kteří pravidelně měsíčně chodí na Instagram. Proto zapózoval v okénku s naznačenými 500 miliony "lajky". Fotka však byla vyfocena v jeho pracovně, kde na stole ležel jeho notebook.

Ti všímaví však zpozorovali hned 3 věci, Zuckerberg používá e-mailový klient Mozilla Firefox, má zalepenou čočku kamery a má přelepený mikrofon. Tyto praktiky můžete sledovat okolo, ale vybízí se bulvární otázka: Ví Zuckerberg něco víc než my?

Na to samozřejmě neznáme odpověď, ale můžeme si projít klasická bezpečnostní rizika. Mnozí proti zalepování kamery na notebooku argumentují tím, že se vždy přeci rozsvítí upozorňující dioda, takže je zbytečné si ji zalepovat.

To je pravda, ale v poslední době se vyskytl i malware, který diodu dokáže obejít a nahrávat video, aniž by ji rozsvítil. Objevilo se již několik případů, kdy byli lidé nahráni svou vlastní kamerou na notebooku při nelichotivých činnostech a následně toto video našli na internetu.





Nenápadnější riziko hrozí u mikrofonů. Podle některých zdrojů má například FBI technologie, které mohou získat přístup k mikrofonům uživatelů počítačů. A když to dokáže FBI, hackerské organizace mohou disponovat podobnými technologiemi.

Na druhou stranu Mark Zuckerberg je člověk, který se u svého notebooku pohybuje stále a navíc hrozí, že by jej někdo chtěl skutečně odposlouchávat. Pokud tyto funkce svého notebooku nepoužívá, je logické, že si je pro jistotu zablokoval na sílu.

Pokud se obáváte o své soukromí, u notebooku pomůže jednoduché přelepení, přičemž mikrofon je zásadnější, jelikož vás může odposlouchávat, i když nejste přímo před počítačem. Toto ale nejsou jediné hrozby, sledování uživatelů internetu se provádí i přes soubory cookie.

Největším nebezpečím jsou ale chytré telefony, aplikace na Androidu získávají přístup ke kamerám a mikrofonu jediným kliknutím při instalaci či aktualizace. Proto je nutné zvažovat, zdali třeba svítilna přístup k fotoaparátu potřebuje.

Navíc se v poslední době na telefonech objevil malware Godless, který do telefonu může nainstalovat spyware a napadl již téměř milion androidních zařízení. Pozor si dávejte i na chytré televize, které mohou odposlouchávat či také zneužívat případné přední kamery.

Zdroj: The Verge
reklama