reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Parazitický robotický systém naviguje želvy

24.5.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Parazitický robotický systém naviguje želvy
Roboti postavení podle zvířecího vzoru nejsou ve světě robotiky ničím neobvyklým. Tým jihokorejských vědců se rozhodl postavit systém, který se nebude pohybovat sám, ale bude ovládat živé zvíře pomocí odměn v podobě pamlsků.
Robotické systémy mohou někdy sloužit i k poměrně zvláštním účelům. Vědci se často při vytváření svých robotických strojů inspirují v říši zvířat. Výjimkou tedy nejsou různí roboti napodobující čtyřnožce od psů až po gepardy. Pokročilými roboty je známá společnost Boston Dynamics. Vědecký tým z univerzity KAIST v Jižní Koreji sází ale rovnou na propojení robotického přístroje a živého zvířete.

Parazitický robotický systém, jak svůj projekt vědci nazvali, má napodobovat vztah mezi parazitem a jeho hostitelem, který můžeme vidět v přírodě. V tomto případě je ale parazitem robot. Tým vedený profesorem Phil-Seung Leem sestrojil robota, který má představovat parazita, který svému hostiteli neubližuje.

Na krunýři želvy, kterou vědci vybrali do úlohy hostitelského organismu, je připevněné robotické zařízení, jež se svým hostitelem komunikuje. Algoritmy tak mohou navádět želvu požadovaným směrem.


V říši zvířat existují paraziti, kteří dokážou svého hostitele ovládat. Vědci se tedy inspirovali a vytvořili podobný systém. Jedním z problémů robotů je jejich omezení v pohybu, vědci chtěli najít řešení v podobě spojení robota a zvířete. Toto spojení také představuje velkou úsporu energie na provoz robota, protože pohyb za něj zajišťuje živočich. Je však zřejmé, že na nebezpečné akce v extrémních podmínkách zvíře ovládané robotickým parazitem stačit nebude. Odolná robotická zařízení ne vždy nahradí spojení robotického systému a zvířete, které má také svá omezení.

A na jakém principu celý systém želvu ovládá? Nejedná se o žádné nabourání do nervového systému, robot jednoduše ovládá zvíře pomocí pamlsků. Na rámu, který z robota vystupuje, se nachází LED diody, které ukazují želvě požadovaný směr. Když zvíře světlo následuje, dostane odměnu v podobě jídla. Postupně se tak učí pohybům na světelný povel.

Tímto procesem učení a následnému pohybovaní se na povel si prošlo už několik želv, které podle světel za zhruba pět týdnů plavaly k určenému cíli. Vědci přemýšlí i nad tím, že podobným způsobem by mohli být využívaní třeba i ptáci, takže by vznikly zvířecí drony. Jestli však projekt bude pokračovat až ke své realizaci, zůstává zatím především etickou otázkou.

Zdroj: phys.org

reklama