reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový robot od Boston Dynamics je vybaven koly

2.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Nový robot od Boston Dynamics je vybaven koly
Uniklo video, ve kterém zakladatel Boston Dynamics Marc Raibert představuje nového robota od této společnosti. Tentokrát se nejedná o stroj, který používá k pohybu nohy, nový robot je vybaven dvěma koly.
Společnost Boston Dynamics je známá svými pokročilými roboty. Na bipedním humanoidovi jménem Atlas si dává opravdu záležet. Za zmínku ale určitě stojí i robotičtí psi, jako je například SpotMini, který pomůže s údržbou domácnosti, či větší BigDog.

Boston Dynamics nyní představilo svého nového robota, který ale nohy nemá. Ve spodní části těla má místo nich připevněná dvě kolečka, na kterých může jezdit a točit se dokola, zvládne i jízdu v podřepu a stále udržuje celým svým tělem rovnováhu. Při svém vzhledu a rychlosti, s jakou se pohybuje, může kříženec mezi Segway a bipedním Atlasem velmi snadno působit i opravdu děsivě.

Nový robot dostal pojmenování Handle, a to jednoduše kvůli své funkci. Tento stroj je totiž určený k přepravě a nošení předmětů. Jeho silné paže by se mohly využít například ve skladech při přepravě zboží.


Kola robota nejsou úplně obyčejná. Jedná se totiž o experiment, který má za cíl zkombinovat kola s nohama. Kromě otáčení na místě je Handle schopný na svých kolech i skákat přes překážky a při tom stále velmi dobře udržovat rovnováhu.

Nevýhodou je, že je schopný se pohybovat spíše jen po hladkém povrchu. Vzhledem ke své specializaci na přepravu věcí například ve skladu ale není potřeba, aby zvládl překonávat obtížný lesní terén jako jeho dvounohý bratříček Atlas.

Robot Handle s dvěma koly byl představen Marcem Raibertem, zakladatelem Boston Dynamics, na uniklém videu, oficiálně ještě oznámen nebyl. Marc Raibert v prezentaci pro investory prohlásil, že Handle by mohl být levnější než humaniod Atlas a používání kol je podle něj efektivnější. Je však zřejmé, že oba roboti jsou určeni pro odlišné podmínky.

Boston Dynamics se nyní snaží vyrobit komerčního robota, který by se dal používat ve skutečném světě. I když společnost často ohromuje se svými propracovanými roboty, to, co nyní potřebuje nejvíce, je přilákání nových nabídek. A právě tím směrem s robotem Handle míří.

Zdroje: engadget.com, theverge.com

reklama