reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Perseverance je v pořádku, poslal další snímky a bude i video z přistání

22.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Perseverance je v pořádku, poslal další snímky a bude i video z přistání
JPL agentury NASA byla v posledních dnech zaměstnána nezbytnými úkony, které bylo a ještě bude třeba udělat, než rover Perseverance začne dělat svou práci. Už tu ale máme další fotografie a dnes také bude zveřejněno velice zajímavé video. 
Rover Perseverance sice v pořádku přistál, ale NASA jej pochopitelně ihned poté začala testovat, zda v pořádku přežilo všechno jeho vybavení a vypadá to, že na žádný problém nenarazila. My ale můžeme být zatím zvědaví na nové snímky z prostředí kráteru Jezero a rovněž na záběry z přistání roveru. 
 
 
Video nám NASA sice nabídla už z přistání roveru Curiosity, ovšem to, které bude zveřejněno dnes v osm hodin večer, bude mnohem kvalitnější a mělo by ukázat i celé spuštění Perseverance na povrch Marsu. Ostatně výše uvedený snímek je součástí chystaného videa, takže je opravdu na co se těšit. Sledovat budete moci zde: 
 
 
Na rozdíl od předchozích roverů už má Perseverance ve své výbavě převážně barevné kamery či fotoaparáty a my jsme ovšem hned po přistání viděli jen černobílé záběry ze servisních HazCam. Zde je další černobílý záběr, ovšem ne z roveru, ale z družice Mars Reconnaissance Orbiter, která sledovala přistání roveru z oběžné dráhy. Zachytila nám tak sestupující rover ještě s připevněným padákem. 
 
 
Následující snímek ale už je v barvě a přímo od Perseverance. Ukazuje rovinatý povrch v okolí, kam jistě nebude problém položit podvěšenou Mars Helicopter zvaná Ingenuity, aby předvedla, co umí. Očekávat také můžeme už záběry z hlavní Mastcam-Z včetně panoramatického snímku, který bude vytvořen pro nás, ale samozřejmě právě i pro účely zmapování okolí. 
 
 
Ingenuity se mimochodem už sama ozvala a NASA hlásí, že je rovněž v pořádku, alespoň dle stažených dat. Sledují se zde především dvě věci, a sice jednak stav baterií Ingenuity a pak funkce systémů, které se starají o její provoz včetně nezbytného zahřívání elektroniky. 
 
zbrusu nové neproražené kolo roveru Perseverance lze poznat i dle rovného "vzorku"
 
V průběhu uplynulého víkendu už měla NASA začít s postupným nabíjením baterií Ingenuity, ovšem to bude vcelku pomalý proces, neboť zatím se plánuje jejich dobití na 35 % maximální kapacity a ostatně není na co spěchat, protože Ingenuity zůstane připojena k roveru ještě po dobu jednoho až dvou měsíců.
 
Poprvé bude šest li-ion článků dobito ještě přímo z roveru, ale poté už bude helikoptérka na všechno sama. Po dobu jednoho měsíce po odpojení od roveru se bude muset sama dobíjet i zahřívat s využitím vlastních solárních článků. Bude také muset nejdříve sama přežít pár mrazivých nocí na Marsu, než se vůbec přikročí k prvnímu pokusu o let a v ideálním případě Ingenuity poletí celkem pětkrát.  


reklama