reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Perseverance si přivezl portrét celé své rodiny a odvysílal první panorama

1.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Perseverance si přivezl portrét celé své rodiny a odvysílal první panorama
Rover Perseverance se zatím na Marsu nehnul ani o kousek, neboť NASA jej po přistání ještě testuje a také zkoumá jeho okolí. Můžeme se ale podívat na to, jaký portrét své rodinky si rover přivezl s sebou a co se nachází v jeho okolí. 
Perseverance v pořádku přistál přímo tam, kde měl dosednout, ovšem ještě než započne popojíždění po Marsu, vrtání do hornin a ještě před tím testy dronu Ingenuity, jsou na řadě podrobné testy všech systémů, které už probíhají řadu dní a v jejich průběhu byly také probouzeny všemožné obrazové přístroje včetně hlavní Mastcam-Z. Právě ta může tvořit celé panoramatické snímky svého okolí díky své flexibilitě a vyvýšené pozici. 
 

- klikněte pro zvětšení - 
 
Mastcam-Z je systém se dvěma kamerami, které mají k dispozici optický zoom a mohou pořizovat stereoskopické záznamy a rovněž video ve vysokém rozlišení. Nedávno vyfotily okolí roveru a z celkem 142 snímků bylo vytvořeno výsledné panorama, které ukazuje lem kráteru a také nedaleký okraj u pradávné delty, kudy před miliardami let měla do kráteru téct voda. A jak se dalo očekávat, tato oblast Marsu vypadá pro laika v podstatě stejně jako místa, která ukázaly předchozí rovery. 
 
 
A právě všechny předchůdce si Perseverance s sebou přivezl na malém "rodinném snímku", což je ve skutečnosti kovová destička, kterou NASA před montáží stejně jako vše ostatní pečlivě očistila, aby si na ní rover náhodou s sebou nepřivezl něco živého. 
 
 
Máme tu tak celou pětku počínaje malinkým Sojournerem z roku 1997, který přiletěl v rámci mise Pathfinder a vydržel fungovat 83 solů. Následuje Spirit a Opportunity, přičemž právě Opportunity je zatím marťanský rekordman s téměř 5400 soly, takže Curiosity má ještě co dohánět, i když už nedávno překročil hranici 3000 solů. Nakonec je tu vedle Curiosity sám Perseverance a vedle něj v poněkud optimistické pozici, čili ve vzduchu, létající Ingenuity. 
 
Nyní tak můžeme čekat na to, až NASA dokončí úvodní testování, rozpohybuje nový rover a pak už by se mohla začít rozhodovat o tom, kam odhodí Ingenuity, neboť tato malá helikoptérka by měla přijít na řadu logicky jako první. Jejím účelem je ostatně především ověřit schopnost letu a při tom nejlépe pořídit ještě několik záběrů a to bude v rámci technologické demonstrace vše. Poté už se samotný Perseverance bude konečně moci věnovat hlavní části a náplni mise. 


reklama