reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Perseverance si už na Marsu našel nový cíl pro vrtání, vyjde to tentokrát?

27.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Perseverance si už na Marsu našel nový cíl pro vrtání, vyjde to tentokrát?
NASA se už jednou pokusila pomocí dutého vrtáku na robotické ruce roveru Perseverance sebrat vzorek horniny na Marsu, z nějž se ovšem vyklubala velice křehká vyvřelina a pokus byl neúspěšný. Co má rover v hledáčku nyní?
NASA Perseverance minule nedokázal sebrat vzorek pomocí svého dutého vrtáku jednoduše proto, že se zaměřil na velice křehkou až snad i nadýchanou vyvřelinu, která se při vrtání rozpadla na jemný prach a menší úlomky. Tento materiál se pak prostě z vrtáku vysypal, aniž by v něm něco ulpělo, a tak rover nemohl ani nic uložit do připravené "zkumavky", respektive kovového pouzdra připraveného pro pozdější odeslání na zemi v rámci chystané mise Mars Sample Return. 
 
 
Je tak třeba najít jiný vhodnější vzorek, a vypadá to, že k takovému už Perseverance přijel. Máme tu kámen nazvaný Rochette. Tomu se bude nejdříve věnovat brousicí hlava na konci dvoumetrové robotické paže roveru, s jejíž pomocí se v NASA budou moci podívat na vnitřní strukturu kamene a pak už se definitivně rozhodnout, zda se pokusí o další sběr vzorku. 
 
Nutno podotknout, že Perseverance si přivezl celkem 43 zkumavkovitých pouzder, přičemž NASA nyní mluví o tom, že jich zbývá 42, takže je zřejmé, že pouzdro (ne)použité v předchozím pokusu je už považováno za kontaminované a bylo alespoň prozatím vyřazeno. Uložení vzorků přitom probíhá zcela automaticky a minule se přišlo na problém až v době, kdy měla sonda změřit objem sebraného vzorku a nesetkala se s žádným odporem. 
 
 
Rochette bude na zvoleném místě obroušen ještě v průběhu tohoto týdne a pokud se NASA rozhodne vrtat, stane se tak někdy v příštím týdnu. Tento kámen je přitom považován za potenciálně mladší geologický vzorek, přičemž v regionu South Séítah, kam Perseverance míří, by už měly být mnohem starší horniny. Tímto způsobem tak NASA získá možnost zjistit co nejvíce o postupném vývoji kráteru Jezero. 
 
NASA se také rozhodla upravit sekvenci automatických kroků pro uložení vzorků. Po vyprázdnění dutiny vrtáku do pouzdra má fotoaparát Mastcam-Z za úkol vzorek ještě vyfotit, aby se pak pouzdro neprodyšně uzavřelo a příště mohlo být otevřeno až na Zemi. NASA ovšem nyní proces po vyfocení pozastaví, aby měla čas se podívat, zda bylo do pouzdra vůbec něco uloženo a teprve pak jej nechá dokončit. 
 
Dozvídáme se také, že první použité pouzdro je sice z hlediska původního účelu prázdné, ale přesto plné. Obsahuje totiž vzorek tamní atmosféry, který NASA stejně plánovala později pořídit, takže nelze říci, že šlo vyloženě o zmařený pokus. 
 
Perseverance od začátku své mise ujel už 455 metrů a nyní spěje k hřebenu zvanému Citadelle. Na jeho vršku pak použije svůj radar RIMFAX pro nahlédnutí na vrstvy hornin v hloubce pod sebou a také se bude moci dobře rozhlédnout po okolí, aby si vybral další potenciální cíl pro sběr vzorků. 
 
Zdroj: NASA


reklama