reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pevné disky Toshiba MG09 s EAMR dostávají 18TB kapacitu

21.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Pevné disky Toshiba MG09 s EAMR dostávají 18TB kapacitu
Toshiba uvedla nové pevné disky řady MG09, které disponují technologií EAMR (Energy Assisted Magnetic Recording). Hustota dat byla navýšena tak, že jedna plotna má kapacitu 2 TB. Celkově se tak vyšplhala až na 18 TB.
Společnost Toshiba rozšířila nabídku svých disků o nové modely MG09. Tyto disky vylepšují záznam typu CMR o nové technologie EAMR (Energy Assisted Magnetic Recording), konkrétněji o FC-MAMR (Flux Control – Microwave Assisted Magnetic Recording). Díky tomu se zvýšila hustota dat a kapacita jedné plotny na 2 TB. Maximem jsou 9plotnové disky plněné heliem, což znamená celkovou kapacitu disků 18 TB (o 12,5 % více proti předchozí generaci MG08 s maximem 16 TB).
 
Toshiba MG09 HDD
 
Dostupné budou ve formátu 3,5" disků vysokých 26,1 mm pro rozhraní SATA 6Gb/s i SAS 12Gb/s. Mají 7200 otáček za minutu a maximální přenosová rychlost má dosahovat 268 MiB/s. Pokud jde o styl formátování, v nabídce budou modely 4Kn i 512e (ty budou mít i technologii Persistent Write Cache). Pro vysokou bezpečnost se budou dodávat i verze s podporou Sanitize Instant Erase (SIE) a Self Encrypting Drive (SED). Mířeny jsou především na datová centra, cloudové servery a podobně. Podle výrobce mají vydržet na záznam 550 TB ročně a MTBF byla stanovena na 2,5 milionu hodin. Pokud jde o spotřebu, SATA modely mají 4,16 W, SAS verze pak 4,54 W. Dodávky budou zahájeny koncem března 2021.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama