reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podnikový HDD Toshiba MG08 má 16 TB a 9 ploten

13.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Podnikový HDD Toshiba MG08 má 16 TB a 9 ploten
Podnikové pevné disky Toshiba MG08 jsou rozhodně pozoruhodnými produkty. Mají totiž neuvěřitelných 9 ploten, extrémně vysokou kapacitu 16 TB, 512MB buffer a solidní výdrž pro dlouhodobý provoz.
I když Toshiba není zrovna společností, která by se vám patrně jako první vybavila ve spojitosti s pevnými disky, je jedním z mála zbývajících výrobců těchto produktů. Zaměřuje se především na podnikový sektor, do kterého patří i nový model MG08. Jde o 3,5" HDD, který je zajímavý několika svými vlastnostmi. Používá Conventional Magnetic Recording (CMR), přesto je schopen dosáhnout obří kapacity 16 TB. Má totiž neuvěřitelných 9 ploten, takže každá z nich má velmi vysokou kapacitu 1,8 TB, o plnění se pak postaralo hélium.
 
Toshiba MG08
 
Disky nabízí 7200 otáček za minutu a jsou určeny pro rozhraní SATA 6Gb/s (MG08ACA16TA nebo TE), případně pro rozhraní SAS 12Gb/s (MG080SCA16TA nebo TE). Ve všech případech očekávejte výšku disku 26,1 mm a maximální hmotnost 720 gramů. Toshiba neuvádí přenosové rychlosti, víme akorát to, že poskytuje velmi solidní 512MB DRAM buffer. Střední dobu mezi poruchami byla stanovena v délce 2,5 milionu hodin. Svým určením tak míří především do cloudových služeb a různých datových center. Přestože je tak určen pro provoz 24/7, má disk zvládnout 600 tisíc cyklů vypnutí a zapnutí. Toshiba hovoří o zátěži až 550 TB za rok. Cenu disků neznáme, první vzorky by se pak měly objevit ještě v tomto čtvrtletí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama