reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips představil 40" monitor se 4K

30.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Philips představil 40" monitor se 4K
Velikostí spíše televizor než monitor je nový Philips BDM4065UC, který na své obří 40" obrazovce nabídne rozlišení 4K. Vzhledem k úhlopříčce bychom se ani s ničím nižším nespokojili a možná by bylo lepší i vyšší rozlišení.
Monitoru s úhlopříčkou obrazovky 40" by tedy možná více slušelo rozlišení 5K, čili 5120 x 2880, jaké najdeme i u nejnovějších modelů Apple iMac s displejem Retina. Nicméně i 4K (3840 x 2160) nabídne velmi velkou pracovní plochu, jak ukazuje následující fotografie nového monitoru Philips BDM4065UC a někdo zvyklý na Full HD si určitě bude připadat jak v jiném světě.





Nový monitor je vybaven panelem typu VA, který při svém nativním rozlišení dosahuje obnovovací frekvence 60 Hz. Jeho maximální jas je 300 cd/m2, což nepřekvapí, ale udávaný statický kontrast 5000:1 vypadá velmi zajímavě. Pozorovací úhly jsou 176 ° v obou směrech a co se týče zobrazení barev, ty jsou kalibrovány pro barevný prostor sRGB s Delta-E < 3. Zbývá ještě ze základních specifikací zmínit odezvu, která je 3 ms (šedá - šedá) se SmartResponse a 8,5 ms bez Smart Response.

Monitor je vybaven rozhraními DisplayPort, Mini DisplayPort a dvěma HDMI, z nichž jeden podporuje MHL. Dále tu je 3,5mm audio vstup pro mikrofon a výstup na sluchátka a také čtyřportový hub s USB 3.0. Porty HDMI jsou verze 1.4, takže podporují 4K pouze při 30 Hz, ale oba DisplayPorty zvládnou při tomto rozlišení až 60 Hz.

Ve zprávě se také píše, že nejde o monitor s podporou G-Sync či Freesync, ale to bychom od něj ani nečekali, protože jde evidentně o pracovní nástroj a ne o herní hardware. Jasné také je, že nepůjde o zobrazovadlo za hubičku. Na trh má Philips BDM4065UC dorazit na přelomu roku, a to za cca 18.500 Kč, což ale nevypadá jako přemrštěná cena.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama