reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Píseň Happy Birthday to You v public domain, Warner vrátí 14 milionů dolarů

12.2.2016, Milan Šurkala, aktualita
Píseň Happy Birthday to You v public domain, Warner vrátí 14 milionů dolarů
Málokdo to ví, ale slavná písnička Happy Birthday byla dlouhá léta chráněna copyrightem a její využití podléhalo licencím. Soudy ale nyní rozhodly, že Warner/Chappell nevlastní práva na píseň v takové míře, jaké tvrdí. Píseň tak spadne do public domain.
Máme zde další zajímavou patálii s copyrightem, kterých je poslední dobou docela dost. Asi každý známe klasickou narozeninovou píseň Happy Birthday (Hodně štěstí, zdraví). Není ale moc známo to, že práva na píseň dlouhá léta držel Warner/Chappell a vybíral na licencích nemalé poplatky. To se týkalo komerčních produkcí, což platí např. o filmech, ve kterých se tato píseň objevila. Soud proběhlý v září minulého roku ale ohledně copyrightu na píseň rozhodl, že Warner ani zdaleka nevlastní tak rozsáhlá práva na píseň, jak tvrdil a od března bude písnička k dispozici v public domain.
Historie písně sahá do 19. století, přesněji do roku 1893, kdy Mildred Hillová a její sestra Patty vymyslely píseň Good Morning to You pro děti ve školce. Na stejnou melodii pak vznikla známější narozeninová verze Happy Birthday. Copyright na ni byl zaregistrován v roce 1935 společností Summy Co (později Birch Tree), kterou Warner spolu s právy koupil v roce 1988. Zjistilo se ale, že práva se týkala pouze klavírního aranžmá písně a na text písně se práva nevztahují.

Píseň tedy už měla dávno spadat pod public domain (po 56 letech od vzniku) a Warner tedy licenční poplatky ve výši až 2 milionů dolarů ročně vybíral neprávem. Celkem tak zaplatí zpětně 14 milionů dolarů těm, od kterých tyto poplatky vybral. Těm, kteří platili mezi lety 1949 až 2009, vrátí 15 % ze zaplacené částky, u novějších plateb pak vrátí celou sumu.

Zdroj: arstechnica.com, nbcnews.com, hollywoodreportrer.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama