reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PlayStation 5 dnes dostává podporu rozšíření pomocí M.2 SSD

15.9.2021, Jan Vítek, aktualita
PlayStation 5 dnes dostává podporu rozšíření pomocí M.2 SSD
Společnost Sony sice již během léta umožnila rozšířit kapacitu konzolí PlayStation 5 pomocí příslušně výkonných SSD, ovšem do této doby šlo pouze o betaverzi. Dnes už má nastoupit systémový update, který ji nabídne všem.
Dle blogu firmy Sony tak má být právě od dnešního dne k dispozici nová verze systému pro konzole PlayStation 5, která mimo jiné již standardně nabídne možnost rozšíření kapacity pomocí běžných SSD. Respektive jde sice o běžná SSD, čili nepotřebujeme konkrétní speciální karty (či cartridge?) jako v případě nových Xbox Series S/X, ovšem musí to být M.2 SSD, a to dle doporučení pro PCIe 4.0 a s rychlostí čtení alespoň 5500 MB/s. A taková pochopitelně nepatří mezi nejlevnější. 
 
 
Majitel konzole má možnost instalovat SSD do připravené pozice, kterou objeví po odklopení bočního krytu. Podporovány jsou modely s kapacitami od 250 GB do 4 TB a s formáty mezi 2230 až 22110, čili s délkou 30 až 110 mm. Pokud jde o SSD vybavené chladičem, pak s ním by celek neměl překročit tloušťku 11,3 mm. Plné požadavky a informace o tomto tématu jsou k dispozici zde.
 
Sony ovšem stále doporučuje nejnáročnější hry instalovat do hlavní paměti, neboť prý ani velice rychlé modely přídavných M.2 SSD nepřekonají vestavěné SSD. A to by měla být konzole reálně schopna využít i SSD s rychlostí čtení 7400 MB/s, což je prakticky strop, pokud jde o možnosti dnešních SSD pro PCIe 4.0 x4. 
 
 
Nová verze systému pro PS5 ale není pouze o podpoře SSD. Jsou tu také úpravy celého uživatelského rozhraní a možnost přizpůsobení Control Center, snadnější zasílání zpráv z prostředí Game Base, předplatitelé služby PlayStation Now mají možnost nastavit rozlišení streamovaných her mezi 720p a 1080p a nakonec můžeme zmínit podporu 3D audia pro televizory se zabudovanými reproduktory.  


reklama