reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plextor M7e: přes 1,4 GB/s na M.2

12.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Plextor M7e: přes 1,4 GB/s na M.2
Vypadá to, že letos se skutečně posuneme za hranice dané rozhraním SATA 6 Gbps. Stále více výrobců totiž ohlašuje zbrusu nová spotřebitelská SSD, která nabídnou vysokou datovou propustnost. Patří mezi ně i Plextor.
Plextor na CES 2015 představil své nejnovější modely SSD pro rozhraní M.2, a to M7e. Ty srovnával se Samsung XP941 v testu CrystalDiskMark, v němž byly M7e v sekvenčních operacích výrazně lepší, ovšem je třeba si uvědomit, že XP941 je už starší model, který na CES dostal následovníka v podobě Samsung SM951. A sním se už Plextor M7e může dle specifikací jen těžko rovnat.





Plextor M7e bychom měli srovnávat spíše s jejich předchůdci v podobě Plextor M6e, jež byly představeny loni na konci května. Nabídly rychlosti sekvenčního čtení 770 MB/s a zápisu 625 MB/s, čili M7e je s cca 1400 MB/s při čtení a 1000 MB/s při zápisu výrazně lepší, i když nepatří mezi dnešní elitu.





Zbrusu nové Plextory tak už nejsou SSD využívající dvě linky rozhraní PCI Express 2.0, což jejich předchůdce omezovalo na propustnost teoretického 1 GB/s, kterou poskytuje základní verze slotu M.2 na deskách s čipovou sadou Intel 9 Series. Řada výrobců desek ale pochopila, že takováto propustnost již brzy stačit nebude, a tak začali vybavovat své modely sloty M.2, které využívají čtyři linky, a dosahují tedy 2 GB/s.

Plextor M7e je založen na kontroleru Marvell 88SS9293 a aktuálních pamětech Toshiba A19 MLC NAND Flash. Nový model SSD tedy ještě není dokončen, protože Plextor ještě pracuje na jeho firmware, takže je možné, že se jeho výkon ještě posune výše. Jisté ale je, že na trh přijde ve verzích s kapacitami 256 GB, 512 GB a 1 TB a očekávat je můžeme někdy v druhém čtvrtletí tohoto roku.

Zdroj: LegitReviews
reklama