reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PNY nabízí nová SSD pro farmáře Chia, přijdou vhod i jiným?

16.7.2021, Jan Vítek, aktualita
PNY nabízí nová SSD pro farmáře Chia, přijdou vhod i jiným?
Společnost PNY odhalila novou rodinu SSD, a sice LX-Series, která je určena především pro farmaření kryptoměny Chia. Jde konkrétně o tvorbu plotů, čili taková SSD nabídnou i vysokou výdrž. 
Nástup nové kryptoměny Chia, která zvedla ceny pevných disků a celkově zájem o disky i SSD, každému úplně nevoní, ale pravda je, že se na tom možná dají najít i pozitiva pro ty, kteří o Chia jinak vůbec nemají zájem. Jde totiž o nabídku nových modelů SSD, které byly vytvořeny zvláště pro potřeby farmářů, ovšem možná nejen jim mohou dobře posloužit, ale to je otázka.
 
 
Ve farmaření Chia slouží SSD pro tvorbu plotů, objemných souborů plných hashů. Příslušná SSD jsou obvykle ve stálém zápřahu, neboť díky jejich výkonu se ploty tvoří nejlépe právě na nich, ale to také znamená celkově vysokou zátěž s ohledem na objem zápisu. Farmáři tak mohou běžná SSD zničit během několika měsíců, takže výrobci vycítili příležitost a začínají nabízet SSD s vyšší životností danou celkovým objemem zápisu. Mezi ta patří i PNY LX-Series s objemem zápisu až 54.000 terabajtů (TBW). 
 
PNY zde spoléhá částečně na technologii LifeXtension od firmy Phison, která vyrábí příslušné SSD kontrolery a nabízí celkem tři M.2 2280 verze: low-endovou LX2030 2TB, střední LX3030 1 TB a nejvýše stojí LX3030 se 2 TB. 


 Model TBW Sekvenční čtení Sekvenční zápis
LX2030 2TB 10.000 3200 MB/s 1000 MB/s
LX3030 1TB 27.000 3200 MB/s 2400 MB/s
LX3030 2TB 54.000 3200 MB/s 2400 MB/s
 
Modely LX3030 se mezi sebou liší samozřejmě jen kapacitou, která určuje i výsledný celkový objem zápisu a PNY vypočítává, že 1TB model LX3030 dokáže za svůj život vytvořit cca 2 petabajty v plotech. Lze jej totiž alespoň 27.000x přepsat, což je výdrž, ke které se běžné modely SSD pro PC ani nepřibližují. Podívat se můžeme třeba na nové Seagate Firecuda 530, kde 1TB verze nabízí 1275 TBW, čili prostě 1275 přepisů celé kapacity. 
 
Otázka však je, jak toho firmy PNY a Phison dosáhly a co se ukrývá pod onou technologií LifeXtension, což se bohužel od těchto firem nedozvíme. Dle THW může jít o specializovanou formu komprese dat na úrovni kontroleru, která umí nějakým způsobem celkově snížit objem zápisu při tvorbě plotů. Pokud je tomu ale skutečně tak, pak pro jiné účely by nemuselo jít o úplně vhodnou volbu, přičemž PNY udává prostě jen to, že série LX je určena pro Chia a nabízí dvě verze funkce XPlot. Základní verze na LX2030 nabízí asi trojnásobné zvýšení výdrže a XPlot Pro na LX3030 až osmnáctinásobné.
 
 
Je možné, že v případě XPlot jde jen o kompresi, kdežto XPlot Pro využívá ještě masivní overprovisioning, čili značné zásoby běžně nedostupné paměti, která postupně nahrazuje opotřebované buňky. Právě na takovouto dobře známou techniku spoléhají i dříve ohlášená SSD TeamGroup T-Create Expert, která byla také vytvořena speciálně pro Chia.  


reklama