reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl AMD na trhu s GPU stoupá

23.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Podíl AMD na trhu s GPU stoupá
Společnost Mercury Research vydala novou analýzu trhu s PC, v níž se objevily některé zajímavé skutečnosti. My se nyní podíváme na to, jak si vedly grafické čipy, a tedy i jejich výrobci, a to především společnost AMD.
Analýza trhu společnosti Mercury Research je k dispozici celá v PDF souboru a týká se druhého letošního kvartálu. Ve zveřejněných číslech je jasně vidět, že průměrná cena prodaných grafických karet výrazně stoupla a také se ukazuje, že podíl firmy AMD na trhu s grafikami vzrostl, což se stalo prý poprvé za čtyři roky. S tím ale tak úplně nesouhlasí starší informace od Mercury Research, které se týkají prvního letošního kvartálu. Nakonec je ale jedno, jestli to je poprvé, podruhé, nebo popáté. Důležité je, že AMD má vyhlídky na lepší budoucnost.





V druhém kvartálu měl také počet grafických karet dodaných na trh spadnout o 6,5 procenta, ale znatelně vyšší cena prodávaných kusů způsobila, že tržby za tyto karty byly vyšší. Společnost AMD by z toho měla těžit, neboť její podíl na desktopovém i mobilním trhu s GPU vzrostl, zatímco podíl firmy NVIDIA klesl, ale ta je na tom stále daleko lépe. NVIDIA navíc zaznamenala vysoký zájem o svá výkonná GPU, což právě způsobilo zvýšení průměrné ceny prodané karty.





Udávaná čísla jsou rozdělena na tři tabulky týkající se všech GPU (i integrovaných), dále desktopových GPU a nakonec mobilních. Z nich je vidět, že AMD skutečně zaznamenalo zvýšení prodejů mobilních a konečně i desktopových GPU, v jejichž případě se dle Mercury Research plácala nebezpečně blízko 20% hranici, ale v posledním kvartálu podíl stoupl o 2,5 %. Ovšem vzhledem k tomu, že první Polaris byl představen až v samotném závěru června, je jasné, že právě nové karty Radeon RX 480, 470 a 460 do těchto čísel ještě moc nezasáhly, pokud vůbec. Uvidíme až ve výsledcích za aktuální kvartál, jak dopadá souboj mezi Pascaly a Polarisy. Je třeba si uvědomit, že do nich zasáhnou také prodeje slabších Polarisů a na straně NVIDIE především 6GB i 3GB verze GTX 1060, které by mohly být prodejním hitem, i když dle téměř 20 tisíců hlasujících čtenářů webu techPowerUp by 40 % oproti 28 % preferovalo před GTX 1060 právě RX 480. Zbylí nemají z různých důvodů zájem ani o jednu z nich.

Zdroj: Mercury Research
reklama