reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podívejte se, jak tři drony postaví lanový most

22.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Podívejte se, jak tři drony postaví lanový most
Létající drony nabývají na popularitě a ukazují, že dokáží splnit stále složitější úkoly. To zvlášť, když dokáží spolupracovat a ovládá je počítač, díky němuž nyní dokáží z lana uplést most, po němž se může projít člověk.
Létající drony dnes dokáží překvapovat svými schopnostmi, ale jsou i novodobou hrozbou stejně jako jakýkoliv jiný nástroj v nepravých rukách. A právě v poslední době se médii šíří spíše negativně laděné zprávy spojené s drony, které mluví o ohrožení leteckého provozu, haváriích dronů, vandalismu a špehování nebo třeba o tom, že si Enrique Iglesias sáhl do vrtule. Drony ale mohou být využity i při záchranných operacích, monitorování požárů či prostě jako levná náhrada pilotovaných strojů. Uvažuje se také o jejich využití pro rychlé dodávání zboží, ale zde existuje řada překážek.





Lidé z ETH Zürich našli další možné využití dronů, s jejichž pomocí postavili funkční lanový most, po němž se pak mohli projít. Stačila jim na to trojice kvadrakoptér, které tahaly lehké, ale pevné lano z klubek a postupně vytvořily celou konstrukci. Na to se zaměřuje celá studie, která zkoumá právě možnosti tvorby konstrukcí pomocí dronů. Celá akce trvala téměř jednu hodinu a na její sestřih se můžete podívat v následujícím videu.


Drony byly ovládány na dálku počítačem vybaveným předem vytvořenými algoritmy a tvořily most s celkovou délkou 7,4 metrů mezi dvěma konstrukcemi z lešenářských trubek. Použily celkem 120 metrů tenkého provazu z materiálu Dyneema, který váží pouze 7 gramů na metr a při 4mm průřezu dokáže udržet až 1300kg zátěž. V průběhu "stavby" byly drony naváděny s pomocí systému pro záznam pohybu, čili motion capture. V této podobě tedy celý systém vyžaduje pečlivou přípravu a v žádném případě nemůže být nasazen v dosud neznámém prostředí. Na to by drony musely ideálně pracovat jako autonomní a spolupracující jednotka.

Zdroj: ETH Zürich

reklama