reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pokles cen SSD se zpomalí, ale poté opět zesílí

24.7.2014, Jan Vítek, aktualita
Pokles cen SSD se zpomalí, ale poté opět zesílí
Analytikové z firmy IHS se ve zprávě serveru PC World nechali slyšet, že svět SSD čeká zpomalení poklesu cen, z nějž jsme se mohli v uplynulém období těšit. Mělo by se tak stát především kvůli zvýšené poptávce.
Tuto zprávu si můžeme dát do souvislosti s očekávaným oživením PC trhu, na něž si brousí zuby Intel, AMD, HP i další výrobci hardwaru. To by mělo nastat už v tomto pololetí a důvodem bude zvýšená poptávka ze strany výrobců notebooků a hybridních mobilních počítačů. Dalším důvodem pak prý bude to, že výrobci SSD vyhradí větší výrobní kapacity úložným zařízením pro chytré telefony a tablety, což jsou především eMMC karty.





Nicméně ceny SSD by i nadále měly klesat, čímž máme na mysli cenu za gigabyte. Nebudou už ale mít takový vliv na pokles cen koncových zařízení jako v uplynulém období. Podíl ceny úložného zařízení se na celkové ceně mobilního počítače dle IHS pohybuje kolem 8 až 9 procent, takže rozhodně není nezanedbatelnou součástí.

Co se týče telefonů a tabletů, u nich je pro výrobce potenciálně velmi lukrativní navyšovat úložnou kapacitu pro data. Když se podíváme na nabídku firmy Apple, pak ta je schopna si za 16 GB navíc účtovat i více jak 2000 Kč navíc, což je samo o sobě cena 128GB SSD pro PC.

Ovšem i tak jsou vyhlídky na pokles cen SSD příznivé. Modely pro ultramobilní PC mají dle zprávy v tomto roce dosáhnout průměrné kapacity 264 GB, za níž zaplatíme 111 USD. V příštím roce mají ceny klesnout jen mírně, a to na 109 USD, ale za ně dostaneme v průměru už 340 GB. V roce 2017 už mají klesat více, a to na 93 USD za 405 GB a v roce 2018 dostaneme za 79 USD už 465 GB. V tyto poslední dva roky by se totiž už měly projevit nové výrobní kapacity, které si pro produkci SSD pro mobilní počítače chystají firmy Samsung a Sandisk.

Zdroj: PC World
reklama