reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pošlete své jméno do vesmíru na raketě SLS

10.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Pošlete své jméno do vesmíru na raketě SLS
NASA už stejnou možnost nabízela a nyní ji tu máme znovu, a to spojenou s misí Artemis I a vůbec prvním startem rakety SLS. Na její palubě se může nacházet i naše jméno, které může každý zadat na stránkách NASA. 
Artemis I bude první z řady misí americké vesmírné agentury, která má za úkol vrátit člověka na Měsíc, přičemž ten už by tam měl zůstat, respektive spíše u Měsíce na obíhající základně Lunar Gateway
 
logo mise Artemis I
 
Raketa pro Artemis I už je v podstatě připravena a brzy by měla být už vytažena ven z hangáru Vehicle Assembly Building (VAB) na cestu k odpališti Launch Complex 39B. Technici ještě na začátku března instalovali výbavu dvou postranních pomocných raket a také se chystají tisíce senzorů a jiné výbavy, která bude monitorovat raketu a její náklad právě v době, kdy bude vytažena ven z VAB. Čeká ji totiž cca 6 až 7kilometrová cesta k samotnému odpališti, kam vyrazí dle plánu za týden, čili 17. března a hlemýždím tempem přijede následující den. 
 
 
NASA mezitím provádí poslední kontroly a prohlídky všech částí rakety, ale pak má ještě připravenu jednu důležitou zkoušku, a sice známý "wet dress rehearsal test", který spočívá v naplnění nádrží rakety palivem a jeho opětovné vypuštění. Ten nastane asi dva týdny poté, co raketa dorazí na odpaliště
 
 
Pak už se bude moci pomýšlet na samotný start, při němž čtyři raketoplánové motory RS-25 a dva boostery vyvinou tah cca 4 milionů kilogramů a samotné RS-25 hlavního stupně spálí na 2,8 milionů litrů paliva. Zajímavé je, jak se NASA tak trochu snaží obhájit fakt, že SLS není znovupoužitelná raketa, a to prostě tím, že jde o nosič určený k tomu, aby do vesmíru vyslal maximální možný náklad. 
 
A právě tento náklad bude zahrnovat i malý flash disk, na němž bude databáze jmen, která mohou na stránkách NASA zadat lidé z celého světa. Škoda že systém nebere diakritiku či jakékoliv nestandardní znaky, ale zase jako obvykle získáme svůj virtuální palubní lístek s QR kódem, který ale vždy jen vede na stránky programu Virtual Guest. Díky němu můžeme získat přehled o startech různých misí, což je aktuálně i SpaceX Crew-4 a brzy to bude OFT-2, čili už dlouho očekávaný orbitální test lodi Boeing Starliner, která využívá rakety Atlas V. Boeing by tak brzy mohl splnit potřebné požadavky, aby mohl stejně jako SpaceX vozit astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici, přičemž OFT-2 je aktuálně plánován na konec května. 


reklama