reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA: plány na lunární základnu by se mohly o rok posunout

19.3.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA: plány na lunární základnu by se mohly o rok posunout
Cíle Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku pro opětovné pokoření Měsíce by se mohly jevit jako příliš ambiciózní. Vypadá to, že plány na vybudování měsíční základny by se mohly zpozdit oproti současnému plánu. 
NASA už dlouho plánuje návrat na Měsíc a nehodlá na to zůstat sama. Pro misi Artemis, jak se plán pro návrat Američanů na Měsíc označuje, využije kosmická agentura NASA i spolupráce soukromých společností. Projekt Artemis je plánován na dvacátá léta tohoto století, konkrétně počítá s tím, že by NASA měla na Měsíci přistát do roku 2024. Plánovaná lunární základna by pak měla být vybudovaná do roku 2028. 
 
Stanice Lunar Gateway by se podle NASA mohla o rok, nebo dokonce i o delší dobu zpozdit. NASA totiž přepracovává návrh celého projektu, protože náklady a také nejrůznější technické výzvy nutí americkou kosmickou agenturu revidovat a zefektivnit plány na opětovné zdolání Měsíce. 
 
 
NASA ale tímto rozhodně plány na lunární stanici a návrat svých astronautů na Měsíc nevzdává. Důležité bude získání zahraničních partnerů, v minulém roce o spolupráci s NASA na projektu měsíční základny projevila zájem Japonská kosmická agentura JAXA
 
Podle kritiků by rok 2024 plánovaný pro návrat Američanů na Měsíc mohl mít spíše politický význam. NASA původně zamýšlela přistání na Měsíci v roce 2028, ale Trumpova administrativa zvolila rok 2024, což by mohlo mít spojitost s koncem hypotetického druhého funkčního období současného prezidenta USA Donalda Trumpa. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama