reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přechod na architekturu Zen zabere asi rok a půl

26.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Přechod na architekturu Zen zabere asi rok a půl
V příštím roce by měl začít proces přechodu na novou procesorovou architekturu Zen a také zbrusu nový socket AMD AM4, který by měl nahradit dosud používané desktopové sockety, a tím je v podstatě sjednotit. Jak to AMD provede?
O architektuře Zen se v poslední době píše často jako o záchraně desktopových platforem společnosti AMD, která se chce opět vyšvihnout do čela a připravit Intelu konečně důstojnou konkurenci. Firma chce v příštím roce připravit hi-endové desktopové procesory Zen, ovšem přechod na tuto architekturu na všech frontách zabere nějaký čas, a to zhruba půl druhého roku. Těšit se máme na výrazně vyšší výkon oproti architektuře Bulldozer a z ní vycházejících Piledriver či Excavator.





Od příštího roku by tedy všechny nové desktopové procesory AMD měly využívat socket AM4 (či jeho různé verze), který byl dříve znám jako FM3 micro-PGA. Základní desky se socketem AM4 budou také využívat nové čipové sady, jež nesou kódové označení Promontory a podporovat budou paměti DDR4, což je logický krok vzhledem k tomu, že jejich cena se má již brzy dostat na úroveň DDR3 a v budoucnu bude dále klesat.




SuR: Summit Ridge, RvR1: Raven Ridge, BrR: Bristol Ridge, StR: Stoney Ridge


Z obrázku prezentace můžeme také vyčíst, kdy započne tento přechod, jenž bude znamenat definitivní konec dnešních socketů AM3+, FM2+ a AM1. Mělo by to být již v druhém kvartálu příštího roku, a to nástupem BrR AM4. Co se konkrétně chystá, ukáže následující roadmap, kde je ještě socket AM4 označen jako FM3.





Procesory Vishera, čili dnešní AMD FX s až osmi jádry a bez grafiky, budou nahrazeny čipy Summit Ridge také s osmi jádry, ale už samostatnými bez sdílených částí. Malý samuraj v obrázku ukazuje na použití architektury Zen. V tomto případě je tedy situace jasná a my můžeme očekávat, že právě Summit Ridge budou první procesory Zen na trhu, a to od třetího kvartálu 2016 (nejspíše říjen).

Pak tu je ale architektura Bristol Ridge, která má v příštím roce nahradit Kaveri a Godavari, přičemž by ještě nemělo jít o Zen, ale o APU s jádry Excavator a stále maximálně 512shaderovou grafikou. Pokud tedy čekáte, že si příští rok koupíte mnohem výkonnější APU než dnes, tak můžete čekat dál, a to až do roku 2017, na který je plánována generace Raven Ridge. Podobná situace bude v případě mobilních a desktopových BGA APU, kde ještě vedle Bristol Ridge budou dostupné slabší Stoney Ridge. Ty budou mít maximálně pět Compute Units, a to dvě procesorová jádra a tři grafické CU (192 shaderů) plus jednokanálový řadič pro DDR4.

Všechny procesory s architekturou Zen budou vyráběny výrobním procesem tvořícím tranzistory FinFET, přičemž ještě nebylo potvrzeno, zda půjde o 14nm proces, který je ale nejpravděpodobnější. Na konci roku 2017 by už téměř všechny prodávané procesory AMD měly být určeny pro socket AM4 a polovina z nich má mít architekturu Zen. Nelze si také nevšimnout toho, že výše uvedený graf předpovídá i vzrůstající tendenci prodejů procesorů a APU AMD, a to zvláště od poloviny roku 2017.

Zdroj: KitGuru
reklama