reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přesný robot pomáhá při kochleární implantaci

19.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Přesný robot pomáhá při kochleární implantaci
Roboti najdou své využití v mnoha odvětvích. Objevují se doručovací roboti, humanoidi, kteří se snaží napodobovat lidské pohyby, či lékařští roboti. Robota, který pomáhá při kochleární implantaci, vyvinul tým švýcarských vědců.
V medicíně jsou roboti cennými pomocníky. Pokud například lékaři musí provést operaci, která vyžaduje vysokou zručnost a přesnost, robot jim při výkonu hodně pomůže. Z toho důvodu se objevují nejrůznější roboti pro medicínské účely. Svého robota vyvinul i tým chirurgů a inženýrů z nemocnice a z univerzity ve švýcarském Bernu. Tento vysoce přesný robot je určen na vykonávaní kochleárních implantací.

Kochleární implantace je operační výkon, při kterém je do vnitřního ucha zaveden svazek elektrod. Implantát tak umožňuje sluch u lidí, kteří by jinak slyšet nemohli. Švýcarský robot pomáhá chirurgům tuto činnost vykonávat, protože jim vyvrtá drobný otvor do lebky, aby lékaři získali přístup k hlemýždi. Svazek elektrod pak může být vzniklým malým otvorem bezpečně vložen do vnitřního ucha. Protože robot je extrémně přesný, nemělo by docházet k poškození důležitých částí vnitřního ucha či důležitých nervů, které se v oblasti nacházejí.





Cílem projektu bylo vytvořit robota, který zvládne vrtat sám, bez přímého ovládání chirurgem. K uskutečnění výkonu mu postačí příkazy, které lékař zadá přes speciální software. Tým chtěl navrhnout robota, který bude schopný tak přesných výkonů, jaké člověk nedokáže.

Robot je vybaven řadou senzorů, podle kterých se orientuje. Nechybí optický sledovací systém či senzor, který může rozpoznat strukturu kostí při vrtání. Další senzor podobný radaru vysílá malé elektrické impulsy do kosti, takže robot si může spočítat, kde přesně se momentálně nachází. Zároveň všechny informace vidí i chirurg, takže ví, v jaké části robot je. Lékař tak může při výkonu kontrolovat, jestli je všechno v pořádku.

Robotická kochleární implantace podstoupila přísné testování, které je nutné pro zajištění bezpečnosti pacienta. Minulý rok dokonce chirurgové s robotem uskutečnili první skutečnou operaci lidského pacienta, a ta proběhla úspěšně. Do budoucna vědci přemýšlejí o využití robota i při jiných operacích, které vyžadují vysokou přesnost.

Robotické přístroje v medicíně nemusí být používány přímo při operaci, mohou sloužit jako podpůrné přístroje například pro srdce. Takový robotický přístroj vyvíjí tým z Harvardovy univerzity.

Zdroj: phys.org
reklama