reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přichází NVMe 2.0 s podporou zón i pevných disků

4.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Přichází NVMe 2.0 s podporou zón i pevných disků
NVM Express zveřejňuje nové specifikace NVM Express (NVMe ) 2.0, které mají sloužit jednak k rychlejší a snadnější implementaci celého NVMe řešení do úložných zařízení, mezi která se nyní mohou řadit už i pevné disky. 
Pevné disky a NVMe, to jsou dvě témata, která dosud nešla dohromady, ale s nástupem NVMe 2.0 už to bude jiné a krom toho nové specifikace přijdou také se Zoned Namespaces (ZNS), které využívají i zbrusu nová SSD firmy Samsung. Díky ZNS bude možné efektivněji využívat především paměti se slabší výdrží tak, aby sloužily co nejdéle, čili i v serverových SSD se díky tomu uplatní paměti QLC NAND Flash. Dále tu máme podporu Key Value (KV) a také různé podpůrné protokoly pro NVMe a NVMe over Fabrics (NVMe-oF).
 
 
Technologie NVMe spojená s PCIe je přitom už nyní převládající v případě zařízení SSD, přičemž v příštích letech má její dominance už jen růst, zatímco jiné budou přinejlepším stagnovat a dnes stále rozšířené rozhraní SATA má z nových SSD mizet. Předpokládá se tu roční přírůstek kolem 43 % až do roku 2024. 
 
 
Specifikace NVMe 2.0 byly vyvinuty právě s ohledem na nasazení ve velice rozdílných scénářích a aby umožnily nástup nových typů zařízení, respektive v případě HDD i rozšíření mezi staré typy. Celá knihovna NVMe 2.0 obsahuje řadu dokumentů se specifikacemi, a to konkrétně NVMe Base, Command Set specifications (NVM Command Set, ZNS Command Set, KV Command Set), Transport (PCIe Transport, Fibre Channel Transport, RDMA Transport a TCP Transport) a NVMe Management Interface. Krom obvyklých SSD a zmíněných HDD se využijí také pro paměťové karty a výpočetní akcelerátory. 
 
 
Co se týče zmíněného Key Value (KV) Command Set, ten umožní aplikacím přístup k datům prostřednictvím NVMe kontroleru s využitím klíčů spíše než adres bloků, což je jednodušší způsob přístupu k datům bez využití převodní tabulky. 
 
Veškeré specifikace NVMe 2.0 jsou k dispozici v tomto PDF a zde je rozcestník vedoucí i k NVMe-Management Interface a NVMe-over Fabrics. 


reklama