reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje PC v tomto roce klesnou o 8,7 %

27.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Prodeje PC v tomto roce klesnou o 8,7 %
Po několika měsících se ozvala International Data Corp. (IDC), která nás obvykle zásobuje údaji o prodejích počítačů PC. Pro jejich výrobce nepřináší dobré zprávy, protože mluví o 8,7procentním poklesu prodejů.
Prodeje počítačů PC tedy dle IDC klesají čím dál rychleji, to tedy v porovnání s předchozími výsledky, kdy byl ještě důvod k optimismu, neboť výsledný pokles prodejů byl oproti očekáváním menší. Pro tento rok ale společnost IDC předpovídá pokles o 8,7 procent a podobné to má být i v příštím roce, ovšem rok 2017 má už prý přinést oživení. Že by IDC spoléhalo na to, že se v prodejích odrazí předpokládaný nástup nové generace výkonného hardwaru, který si chystá i AMD v podobě generace Zen?





Pro tento rok to ale vypadá, že toužebně očekávané oživení díky nástupu procesorů Skylake a systému Windows 10 nakonec nenastane a není těžké si uvědomit, proč tomu tak bude. Však procesory Skylake nepřináší uživateli moc nového a z hlediska výkonu je to jen obvyklý několikaprocentní nášup navíc, což málokoho přiměje k upgradu, zvláště když to znamená výměnu desky a nejspíše i pamětí. Windows 10 pak budou pracovat i na starších počítačích, kde dosud běží Windows 7 či novější, což znamená valnou většinu existujících PC, jejichž majitelé si je mohou vyzkoušet zdarma a případně se vrátit ke starému systému. Ti také tedy nemají v důsledku moc důvodů k tomu, aby přecházeli na nový systém i hardware, protože Windows 10 pracují dobře i na letitém hardwaru.

Právě Windows 10 zdarma jsou dle IDC jedním z hlavních důvodů poklesů prodejů, a to vedle globální ekonomické situace a velkého množství naskladněného hardwaru. Prodejům neprospěje ani vývoj kurzu ostatních měn vůči dolaru, který v řadě zemí způsobil rostoucí ceny hardwaru, což je právě i důvod toho, že sklady bobtnají. To se týká prý především notebooků.

V roce 2017 má tedy dle IDC nastat zvýšení prodejů, ale prý jen mírné, a to i vlivem ukončení 12měsíční lhůty pro upgrade na Windows 10 zdarma a nástupu nového hardwaru. Týkat se to má především konvertibilních a ultratenkých notebooků a také domácích PC s velkými obrazovkami, čili desktopů. Pro výrobce PC hardwaru tedy krušné časy nekončí a znamená to, že budou více soutěživí, což je pro zákazníky nakonec dobře, ale někteří to nemusí ustát.

Zdroj: KitGuru
reklama