reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průzkumný robot vyrobený 3D tiskem se pohybuje pomocí vlnění těla

31.7.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Průzkumný robot vyrobený 3D tiskem se pohybuje pomocí vlnění těla
Technologie 3D tisku pomáhá vědcům ve vývoji jejich robotů. Mohl tak vzniknout například tento malý průzkumný robot, který se pohybuje pomocí vlnění a zvládne překonávat různé typy terénů a překážek.
Vědci při sestavování svých robotů využívají celou škálu způsobů pohybu svých výtvorů. Nemusí se tak vždy jednat o robota, který bude vypadat jako člověk, neméně často se objevují i roboti inspirovaní říší zvířat. V robotice je tak možné vidět kousky, které se plazí, vlní, kroutí či se pohybují po mnoha končetinách jako pavouk. Za zmínku stojí i například malí robotičtí brouci, kteří překonávají terén různými styly pohybu.

Ruku v ruce s robotikou jde nyní i technologie 3D tisku, kterou vědci využívají k rychlé a snadné výrobě jednotlivých součástek. Nejinak je na tom David Zarrouk z Univerzity Ben Gurion v Izraeli, který už navrhl několik svých robotů. Nyní přišel s nevelkým robotem, kterého pojmenoval SAW (jedná se o zkratku Single-Actuator Wave). Tento robot ke svému pohybu potřebuje jen jeden motorek, který rozhýbe celou zadní část, jež se vlní, a tak vzniká pohyb vpřed, ale i vzad. Jedná se tak o prvního robota, který se takto vlní díky pouze jednomu motorku.

Robot SAW má na přední části umístěna dvě kolečka, která slouží čistě jen pro podpírání přední části s pohonem a pro určování směru, kterým se má pohybovat. Motorek vlní s "ocasem" robota, který je vlastně řetězem skládajícím se z jednotlivých vytištěných dílků. Díky těmto vlnám, které v přírodě využívají například někteří mořští tvorové, se robot odráží od povrchu. Z toho důvodu je také celá zadní část pokrytá ostny.


Díky těmto hrotům si robot poradí s různými druhy terénu. Ve videu je možné vidět jej se vlnit po hlíně nebo i po hladké podlaze či překonávat různé překážky. Nezalekne se ani šplhání mezi dvěma blízko umístěnými stěnami. Není problém se pohybovat ani dozadu a nejvyšší rychlost, kterou je tento robot schopen vyvinout, je 57 centimetrů za sekundu. Vyrobena byla i voděodolná verze robota SAW, která zvládne plavat. Rychlost je pak už o něco pomalejší - 6 centimetrů za sekundu.

David Zarrouk zároveň tvrdí, že je možné tohoto robota minimalizovat do takových rozměrů, aby byl schopný se pohybovat uvnitř lidských střev, a pomáhat tak lékařům při různých vyšetřeních. To jsou však plány do budoucna, protože tento jednoduchý robot ze součástek vyrobených 3D tiskem je stále ještě ve fázi vývoje, poněvadž například na štěrku má robot místy trochu problémy. I tak si ale prototypy poradí s různými povrchy celkem šikovně.

Zdroj: 3ders.org

reklama