reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První AMD Polaris za 2 měsíce ještě nebude

5.1.2016, Jan Vítek, aktualita
První AMD Polaris za 2 měsíce ještě nebude
Aktualizováno: Server PC Perspective přinesl zajímavou informaci o tom, že na trh by se už za dva měsíce mohla dostat nová karta AMD s architekturou Polaris. Šlo by zatím o slabší a energeticky velice úspornou kartu, po níž mají následovat hi-end modely.
Aktualizace: Ryan Shrout na Twitteru uvedl na pravou míru své vyjádření, že máme do dvou měsíců očekávat první Polaris. Myslel to prý tak, že první GPU bylo zprovozněno dva měsíce poté, co byla odstartována jejich výroba. Stali jsme se tak obětí špatně intepretované věty. Dále zpráva pokračuje v původním znění.



AMD Polaris jsme si představili včera jako očekávanou generaci grafických karet, o níž jsme dosud mluvili jako o Arctic Islands s vlajkovým GPU Greenland. Bylo už potvrzeno, že půjde o GPU vyráběná v GlobalFoundries pomocí 14nm procesu FinFET, a po pěti letech se tak můžeme těšit, že se posuneme ze stojatých vod 28nm procesu.





Nová zpráva se týká jedné části prezentace, která srovnávala spotřebu karty s architekturou Polaris a konkurenční kartu, tedy na první pohled bezpochyby Maxwell. Ve skutečnosti šlo o GeForce GTX 950, čili naprostý low-end mezi desktopovými Maxwell 2.0. Otázka je, co má znamenat oněch 140 W spotřeby, neboť je jasné, že to nemůže být spotřeba pouze samotné karty s TDP 90 W. PC Perspective mluví o spotřebě celé sestavy, ovšem ta je založena na Core i7 4790K se 16 GB DDR4 a běžel na ní test Star Wars Battlefront. Ta by si měla v herní zátěži i bez samostatné grafiky vzít kolem 80 W, takže na GTX 950 by zbylo jen 50 W a na kartu Polaris jen několik málo wattů.

Ale firmě AMD nemůžeme při testování koukat pod ruce, takže nevíme, jak byl výkon měřen. Věc tedy uzavřeme tak, že architektura Polaris bude i díky 14nm procesu energeticky mnohem účinnější než 28nm GPU a pokud je tak moc lepší než Maxwell, v porovnání se staršími Radeony to bude ještě větší rozdíl.

Nyní tedy k udávanému brzkému vypuštění nové karty AMD. Odkázat se můžeme na Ryana Shrouta z PC Perspective, který řekl, že je "pravděpodobné vypuštění nového GPU Polaris na trh do dvou měsíců", což mu řekl neuvedený zdroj. A toto GPU respektive karta byla využita právě pro srovnání s GTX 950. Z tohoto srovnání ale není jasné, jak výkonná tato karta bude, neboť lze předpokládat, že AMD uzamklo snímkovací frekvenci na 60 FPS, aby ukázalo pouze rozdíl ve spotřebě. Může tedy jít o GPU s podobným výkonem jako GTX 950, ale také podstatně silnější čip.

Můžeme tedy spekulovat, že AMD vypustí jako ochutnávku na trh malé 14nm GPU Polaris, což by jistě zafungovalo a zvedlo vlnu zájmu, pokud by se prokázala tak vysoká energetická efektivita. Na druhou stranu by pak zákazníci logicky ztratili zájem o prodávané karty aktuálních generací, ovšem na tom by AMD se svým pětinovým podílem na trhu mělo tratit daleko méně než NVIDIA. Uvidíme, však NVIDIA v minulosti provedla něco podobného, když dostala na trh karty GeForce GTX 750 první verze generace Maxwell, jež sloužily jako předvoj pro později představené plnohodnotné Maxwelly, GeForce GTX 980 a 970. I tehdy šlo o demonstraci vyšší energetické efektivity.

Zdroj: PC Perspective
reklama