reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm ukázal svůj 48jádrový Falkor pro Windows Server

9.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm ukázal svůj 48jádrový Falkor pro Windows Server
Společnost Qualcomm na Open Compute Summit představila své partnerství s Microsoftem, které by mohlo značně postihnout celý serverový průmysl. Windows Server totiž budou v dohledné době pracovat na procesorech ARM od Qualcommu.
Loni na podzim Microsoft ohlásil nový Project Olympus, který se týká otevřené spolupráce ohledně softwaru i hardwaru a právě Qualcomm je jednou z dalších firem, které se tato spolupráce týká. Mluvit můžeme o platformě Qualcomm Centriq 2400 Open Compute, jejíž součástí je také nový 10nm a 48jádrový procesor Falkor.





Dle Qualcommu se tato platforma dá využít ve standardních 1U serverových systémech, je vhodná především pro datová centra a může být využita s různými výpočetními akcelerátory a nejnovějšími technologiemi, jako jsou třeba úložná zařízení s podporou NVMe, alespoň takto ji Qualcomm sám popisuje.

Firma se chlubí především tím, že Falkor je založen na 10nm výrobním procesu, ovšem neexistují žádné dostupné informace o tom, jaký výkon můžeme očekávat. Qualcomm do této doby neprozradil nic o architektuře procesoru s tak velkým počtem jader a ani neposkytl žádné výsledky testů. Vypadá to také, že tyto procesory a výsledné servery budou určeny výhradně pro potřeby samotného Microsoftu a není jasné, zda se objeví i komerčně dostupné ARMové servery s Windows Server. Každopádně jde o další platformu, která může přidělat vrásky na čele Intelu, jený bude v budoucnu rozhodně čelit více konkurenčním platformám, jež ohrozí jeho dominanci na serverovém trhu.

Uvidíme především to, jak se předvede společnost AMD se svými 32jádrovými Naples. S jejich pomocí se bude snažit ukousnout si zpět část serverového trhu, kterou jí v minulých letech v podstatě celou uzmul Intel. A pak je tu ještě IBM a jeho procesory architektury Power.

Zdroj: Extremetech
reklama