reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon Fury X oficiálně na trhu, jak si vede?

24.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Radeon Fury X oficiálně na trhu, jak si vede?
AMD konečně ukrojilo poslední plátek salámu a představilo poslední díl skládačky nachystané pro tento měsíc, kartu Radeon R9 Fury X se zbrusu novým čipem Fiji. Můžeme se tedy už konečně podívat na jiné než oficiální benchmarky. Jsou i ty tak optimistické?
Radeon R9 Fury X je tedy od dnešního dne oficiálně na trhu a odpoledne tak již mohly být zveřejněny první recenze s podrobnými testy, kde se tato novinka postavila konkurenčním GeForce GTX 980 Ti a GTX TITAN X. Samotné AMD již před několika dny zveřejnilo výsledky herních benchmarků, které byly pro příznivce Radeonů a vysokého výkonu povzbudivé, protože ve všech případech se Fury X v rozlišení 4K přinejmenším vyrovnal kartě GTX 980 Ti.





Radeon R9 Fury X přichází na trh s vodním chlazením jako nedílnou součástí, které nemá v zátěži překročit hodnotu 32 dB hlučnosti a grafický čip přitom chladit na cca 50 °C. Použitý čip Fiji se skládá ze 4096 Stream procesorů, 256 TMU, 64 ROP a využívá 4096bitové paměťové rozhraní pro 4 GB HBM pracujících na fyzické frekvenci 500 MHz a efektivně pak na 1 GHz. To nám dává propustnost 512 GB/s, které se karty NVIDIA zatím nemohou rovnat. Grafický čip je taktovaný na 1050 MHz, přičemž karta má TDP 275 W, stejně jako Radeon R9 290X, takže je zřejmé, že prudce stoupla její efektivita, čili výkon na watt. Doporučená cena karty je 650 USD, stejně jako v případě GeForce GTX 980 Ti. A nyní již k benchmarkům.





Můžeme se podívat na výsledky testů na serveru techPowerUp! nebo Hexus.net a případně i jiných. Je zřejmé, že si musíme nejvíce všímat benchmarků v rozlišení Ultra HD (3840 x 2160) a přinejhorším Quad HD (2560 x 1440), neboť nemá žádný smysl si takovou kartu pořizovat pro hraní na monitoru s rozlišením Full HD jen proto, abychom se rozplývali nad FPS vysoko přes 100. Fury X a soupeřící karty jsou dělané na to, aby zvládly hraní ve vysokých rozlišeních, a to pokud možno při 60+ FPS.

Z výsledků lze vyčíst, že Radeon je často nejhorší či alespoň zaostávající v disciplíně Frame Delay, tedy zpoždění při vykreslování těch nejpomaleji renderovaných snímků. To zvláště v případě, kdy se celkově umístil na půli cesty mezi GTX 980 a GTX 980 Ti. Tam se přitom navzdory benchmarkům od AMD ocitl poměrně často, ale nezřídka byl také rychlejší než GTX 980 Ti či TITAN X. To se týká benchmarků z Hexus.net.

V benchmarcích serveru techPowerUp! byla situace obdobná, čili z 22 testů byl Radeon v rozlišení 4K celkem 12x lepší či stejně výkonný než GTX 980 Ti (nebo i TITAN X) a ve zbývajících 10 testech skončil za kartou GTX 980 Ti a výjimečně za GTX 980. Vypadá to tedy, že Radeon X není ve všech případech alespoň stejně výkonný jako GTX 980 Ti, ale někdy je lepší a někdy horší. Nejde tedy o jednoznačného krále jednočipových karet, ale o zdravou konkurenci pro moderní NVIDIE.

Zdroj: TZ AMD
reklama