reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6500 XT je omezen na 4 linky PCIe 4.0, osekána jsou i multimédia

6.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6500 XT je omezen na 4 linky PCIe 4.0, osekána jsou i multimédia
Není to až tak velké překvapení vzhledem k tomu, že už karty založené na čipu Navi 23 mohou využívat maximálně osm linek rozhraní PCIe 4.0. V případě nových model s Navi 24 tak z nich AMD opět ubralo polovinu. 
Radeon RX 6500 přichází jako karta, kterou chce AMD oslovit prosté lidi prahnoucí po jakékoliv ještě trošku slušné grafice za rozumnou cenu. Dodržení doporučené částky 199 USD samozřejmě očekávat nelze, ale kvůli 4 GB paměti bude tento Radeon mnohem méně atraktivní pro těžaře, ale na druhou stranu bude mít i problémy v některých náročnějších hrách v detailech, na něž by samotné GPU Navi 24 ještě stačilo, ale paměť už ne. 
 
 
Společnost ASRock (via VideoCardz) nyní ve svých specifikacích potvrzuje, že Radeony RX 6500 XT budou mít k dispozici stejně jako moderní SSD čtyři linky rozhraní PCIe 4.0 x4. To se přitom dalo čekat vzhledem k osmi linkám na Radeonech RX 6600 XT. 
 
 
Zde je třeba poznamenat, že předchůdce v podobě Radeonu RX 5500 XT nabízí osm linek stejného rozhraní, čili PCIe 4.0. V tomto případě už přitom opravdu nelze argumentovat tím, že bylo cílem vytvořit pro těžaře méně atraktivní kartu, neboť pokud pro těžaře něco absolutně nezajímavé a nepodstatné, pak je to právě propustnost rozhraní mezi kartou a procesorem. 
 
Ani z podrobných specifikací karty na stránkách AMD se přitom o tomto omezení nedozvíme, které přitom může být poměrně podstatné. Ne každý totiž bude mít k dispozici sestavu, která již podporuje PCIe 4.0, čili v takovém případě skončí jen na PCIe 3.0 a výsledná propustnost bude jen 4 GB/s, čili čtvrtinová oproti plnému PCIe 3.0 a osminová oproti PCIe 4.0 se 16 linkami. A to by už mohlo ovlivnit výsledný výkon. 
 
Máme tu také ještě něco, na co přišli v 3DCenter, a sice chybějící akcelerace dekódování AV1 a pak tento Radeon nepodporuje ani kódování v JH.264/4K a H.265, což už specifikace firmy AMD potvrzují.  


reklama