reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raketa od SpaceX opět vzlétne až 14. ledna, počasí nepřálo

9.1.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Raketa od SpaceX opět vzlétne až 14. ledna, počasí nepřálo
I když už se na úplném začátku tohoto roku plánovalo, že další Falcon 9 společnosti SpaceX poletí už 8. ledna, ke startu zatím nedošlo. Soukromá společnost obnovení letů svých raket posunuje na 14. ledna.
Společnost SpaceX a její šéf Elon Musk jsou už velmi známí v nejrůznějších koutech světa. SpaceX v dubnu minulého roku poprvé předvedlo přistávací manévr rakety Falcon 9 na plovoucí plošině. Od té doby se společnosti Elona Muska dařilo, ale v září 2016 došlo k incidentu, při kterém Falcon 9 explodoval. Naštěstí se nikomu nic nestalo, protože probíhaly jen předběžné přípravy ke startu.

Od té doby si dává SpaceX pauzu, protože si nemůže dovolit, aby se podobný incident opakoval. Cílem Elona Muska je vytvořit své společnosti tu nejlepší pověst, protože jedině tak si bude moct být jistý zakázkami. Která společnost by si nechala svůj náklad do vesmíru vynášet raketou, u níž hrozí, že vybouchne?





Nyní už se ale vše prošetřilo a SpaceX zaručuje, že prozkoumali všechny možné příčiny nehody. Konečný viník je nalezen, jedná se o poškozená uhlíková vlákna, kvůli nimž se vzňal podchlazený tekutý kyslík. Společnost tedy už přesně ví, čemu musí předcházet a obnovení letů téměř nic nebrání.

Původně měl Falcon 9 startovat už v neděli 8. ledna, start byl však o necelý týden odložen, protože na Vandenbergově letecké základně v Kalifornii nepřálo počasí. V předpovědi byl hlášen silný vítr a déšť, a tak si Falcon 9 počká do soboty 14. ledna. I tak se ale SpaceX zvládlo z nehody zotavit poměrně rychle, Elon Musk se snaží dostat zpět do hry a plnit plán.

V sobotu bude Falcon 9 do vesmíru vynášet sondy pro Iridium, jak už se soukromá společnost Elona Muska zmiňovala i dříve. Je třeba, aby tentokrát náklad zůstal v bezpečí a nic se nestalo, SpaceX chce mít jistotu, že se start po zhruba čtyřměsíční pauze povede. V září při výbuchu přišel o svůj satelit Facebook, Iridium by nebylo spokojené, kdyby se podobná věc stala jeho deseti sondám pro satelitní telefonní síť.

Elon Musk míří se svou společností opravdu vysoko, jedním z jeho hlavních cílů je létat s posádkou na Mars. Jestliže chce tyto plány začít realizovat už v příštím desetiletí, musí být jeho technika bezchybná. To je další z důvodů, proč už si podobné incidenty nemůže SpaceX moc dovolit.

Zdroj: engadget.com
reklama