reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX začne létat 8. ledna a ponese sondy pro Iridium

2.1.2017, Jan Vítek, aktualita
SpaceX začne létat 8. ledna a ponese sondy pro Iridium
Dříve se sice psalo ještě o konci roku 2016, ale nakonec společnost SpaceX začne létat až v tomto roce a mělo by to být tuto neděli. Dnes ráno firma také vydala kompletní zprávu o zářijové nehodě rakety Falcon 9, takže vše je, zdá se, vyřešeno.
Cílové datum je tedy 8. leden, kdy se opět podívá do vesmíru raketa Falcon 9. SpaceX si na začátek tohoto roku nechala zveřejnění celé zprávy o nehodě, která na několik měsíců uzemnila její rakety. Zkoumalo se více než 3000 zdrojů dat včetně videozáznamů a telemetrie, které ale vždy zahrnovaly jen 93 milisekund. Tolik času uplynulo od zachycení prvních známek poruchy až po výbuch, který raketu zcela zničil. Výhoda ale zase byla ta, že se nehoda stala před odpalem při doplňování paliva, díky čemuž měli vyšetřovatelé relativně snadno k dispozici trosky rakety a také detailní záběry z mnoha úhlů.





SpaceX nyní udává, že se jí podařilo identifikovat veškeré možné příčiny, které mohly vést k vytvoření podmínek, z nichž nakonec nehoda vzešla. Nyní je přesvědčena, že ta opravdová příčina zahrnuje poškozená uhlíková vlákna, kvůli nimž se vznítil podchlazený tekutý kyslík. Tuto příčinu SpaceX zmiňovalo již dříve, takže závěrečná zpráva ji jen potvrzuje. Nyní už byly učineny kroky, aby se ta samá nehoda už nemohla objevit znovu, což by mělo zahrnovat různé pojistky, které zajistí, že se nádrže pro helium nepoškodí. Také jsme se již dočkali plného vysvětlení příčiny.

Mluví se o nádržích COPV, které obsahuje každý stupeň rakety a ty slouží pro uložení helia, jež vyrovnává tlak po mizejícím palivu. COPV jsou hliníkové nádrže s obalem z uhlíkového vlákna, přičemž v hliníku se měly objevit prohlubně. V nich se měl pod uhlíkovým obalem hromadit tekutý kyslík a ten při plnění mohl obal porušit a vlivem tření zažehnout okolní kyslík. Navíc se přišlo na to, že teplota helia mohla být příliš nízká, takže to by tak v kapsách přeměnilo tekutý kyslík na pevný, čímž se riziko vzplanutí třením může ještě znásobit.

Nyní tak SpaceX hodlá do nádrží COPV napouštět teplejší helium, které už nebude moci vytvořit kyslík v pevném skupenství. A pak se také chystá vrátit k jistému staršímu způsobu napouštění helia, které se již dříve osvědčilo, ale z nějakého důvodu se SpaceX před nehodou rozhodla ke změně. A jako cíl, jehož splnění ještě nějaký čas zabere, tu je vývoj nových nádrží pro helium, které se už nemají deformovat. Ale to je ještě běh na delší trať, neboť firma si není zatím jistá ani tím, co přesně tyto deformace způsobuje.

V neděli by tak Falcon 9 měl vynést na oběžnou dráhu další náklad, a to 10 malých sond operátora Iridium, který provozuje celosvětovou satelitní telefonní síť. Raketa vzlétne z kalifornské Vandenbergovy základny, a ukončí tak čtyřměsíční pauzu. Pro SpaceX to tak skončilo ještě dobře, neboť Falcon 9 mohly sedět na zemi výrazně déle a v roce 2015 to po nehodě trvalo 6 měsíců, než začaly zase létat.

Zdroj: SpaceX
reklama