reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rapere: první droní stíhačka

15.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Rapere: první droní stíhačka
Na letošním CES bylo zřejmé, že drony získávají na popularitě. Prezentovala se tam řada nových zařízení a je jasné, že se jejich počty budou rozšiřovat. Co ale dělat v případě, že vám budou narušovat soukromí? Odpovědí může být droní stíhačka.
Malé a z dálky řiditelné vrtulové stroje, pro něž se i mezi veřejností vžilo označení drony, jsme mapovali v ne tak dávném článku Drony ve službách veřejnosti. Na serveru CNet se pak můžete podívat na to, jaké novinky přinesl CES 2015.




Zmáčkněte tlačítko, ...


Potenciál takových létajících strojů je i v tom, že mohou narušovat naše soukromí, čehož se mohou obávat tedy především různé známé osobnosti a především ty, které má zaměřeny bulvár. Pro ty může být odpovědí na obtěžující drony vybavené kamerami stroj Rapere Intercept Drone, jenž tedy možná ještě fyzicky neexistuje, ale už je znám jeho koncept.




... Rapere se dostane nad cíl ...


Tento koncet můžeme snadno pochopit už z doprovodných obrázků. Rapere jednoduše automaticky dožene cílový dron, zaujme pozici nad ním a do jeho rotorů spustí provázek, který už udělá zbytek práce.




... s pomocí provázku zamotá jeho rotor ...


Rapere je přitom dělaný podobně jako vojenská stíhačka tak, aby byl velmi rychlý. Bude tak moci během chvíle dostihnout svůj cíl, který lokalizuje pomocí svého systému 12 kamer s obnovovací frekvencí 90 FPS. Jeho akce tedy bude rychlá, takže nebude vadit, že Rapere spotřebuje energii svých baterií také velmi rychle.




... a výsledkem je smutný dron na zemi.


Rapere tedy nebude určen pro každého a je také otázkou, zda vůbec dorazí na trh. Určitě bychom ale rádi viděli alespoň jeho ukázku v akci, zda by si poradil i s kličkujícím dronem, jehož majitel by věděl, že po něm jde.

Zdroj: Hexus.net
reklama