reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi míří do vesmíru i konzole NES

11.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi míří do vesmíru i konzole NES
Pro malé a úsporné počítače Raspberry Pi se nachází stále více způsobů využití. Mezi ty nejnovější patří Astro Pi, které ESA dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici a pak tu je i Pitendo, revival klasické konzole NES.
Nedávno jsme si mohli přečíst o herní konzoli Sinclair Spectrum Vega, která navazuje na klasického gumáka ZX Spectrum, ale na rozdíl od něj nepůjde o počítač s klávesnicí, ale o ovladač do ruky, v němž bude integrovaný potřebný hardware a předem uloženo na tisíc starých her. Spekuluje se, že by tato novinka mohla využít právě některou z desek Raspberry Pi, ale to nebylo potvrzeno.




Nicméně jisté je, že Raspberry Pi se v podobě desky Astro Pi podívá do vesmíru. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) ji vezme britský astronaut Tim Peake, který na ní stráví celkem šest měsíců v rámci mise ESA. Na Astro Pi poběží různé aplikace, které v rámci soutěže navrhli žáci britských základních a středních škol. Deska Astro Pi pak bude naládována různými senzory a přídavnými zařízeními a poběží na ní dva kódy realizující návrh vítězných školních týmů, ovšem samotné kódování zajistí programátoři výrobce desky. Nasbíraná data pak budou z ISS odeslána zpět na Zemi. Zadání soutěže bylo přitom prosté. Šlo o navrhnutí originální aplikace využívající možnosti Astro Pi pohybující se na oběžné dráze.





AstroPi bude vybavena gyroskopem, akcelerometrem i magnetometrem, tepelným čidlem, tlakovým čidlem, senzorem vlhkosti, hodinami s vlastní záložní baterií, RGB LED displejem s rozlišením 8x8 na přídavné desce, různými tlačítky a také moduly s kamerou a infračervenou kamerou.





Co se týče konzole Pitendo, pak ta byla navržena tak, aby skutečně připomínala originální konzoli NES, takže je o něco podobného jako v případě Spectrum Vega. Ukázán byl už i prototyp, jehož skříň byla evidentně vytvořena na 3D tiskárně.





Jejím srdcem je deska Raspberry Pi (B+) a k dispozici je již jako kompletní sada za 119 USD. Ta zahrnuje potřebnou skříňku, desku Raspberry Pi Model B+, SD kartu s předinstalovaným RetroPie, ovladač ve stylu SNES, napájecí adaptér a HDMI kabel. Schází už jen samotné hry, které si asi budeme muset zajistit sami. Pokud ale již vlastníte příslušnou desku a nemáte zájem kupovat si celou sadu, k dispozici je samotná Pitendo skříňka za 49 USD.

Zdroj: Hexus.net
reklama