reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi Model B+ zlevňuje, připravuje se e-paper displej

15.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi Model B+ zlevňuje, připravuje se e-paper displej
Už ani dříve unikátní produkty jako Raspberry Pi nemají na trhu klid od konkurence. Vybírat si můžeme ze stále více levných mikropočítačů, a tak není divu, že Raspberry zlevňuje. A vedle toho se chystá i jedna zajímavá novinka.
Raspberry Pi Model B+ doposud stál 35 dolarů, ovšem nadace Raspberry Pi se rozhodla stanovit novou cenu 25 dolarů nebo 16 liber, takže jde o velmi výrazné zlevnění. Zakladatel nadace Eben Upton sdělil, že to umožnily jisté optimalizace ve výrobě, ale konkrétnější nebyl. Můžeme se tedy jen dohadovat, zda za tím nestojí také tlak od konkurenčních zařízení, však takový mikropočítač C.H.I.P. navržený firmou Next Thing Co. přijde již na 9 dolarů.





Nicméně snížení ceny Modelu B+ je logické, neboť v únoru přišel na trh nový Raspberry Pi 2 jako náhrada právě za Model B+, která má 6x vyšší výkon a navíc je kompatibilní s Windows 10. Cena obou verzí ale zůstala stejná, takže je logické, že Raspberry Pi 2 tak starou verzi zcela zastínil a za prvních 14 dní se jej prodalo na půl milionu kusů a nyní je to přes milion.




vlevo Raspberry Pi Model B+ a vpravo nový Raspberry Pi 2


Ony optimalizace výroby byly prý provedeny především kvůli tomu, aby nový Pi 2 mohl být prodáván za stejnou cenu jako Model B+, ovšem právě díky nim je právě ten vyráběn levněji, a nyní tak může nabídnout atraktivnější cenu těm, kteří nepotřebují extra výkon a paměť. Nabídka Raspberry Pi tak nyní sestává ze tří modelů s třemi různmými cenami. Je tu nejlevnější Model A+ za 20 dolarů, nově Model B+ za 25 dolarů a nakonec nejlepší Raspberry Pi 2 za 35 dolarů. Nové ocenění by se mělo v obchodech projevit již brzy.

A pak tu máme ještě jednu novinku, která dostala označení PaPiRus. Jedná se o malý displej založený na technologii elektronického papíru, přičemž ten je určen právě pro Raspberry Pi. V nabídce budou displeje s úhlopříčkami od 1,44" do 2,7", jež nabídnou klasické vlastnosti elektronického papíru. Energii tak potřebují pouze pro změnu zobrazení a podsvícení není stejně jako u normálního papíru třeba. Na druhou stranu nejsou barevné.





Tvůrci displeje zatím spustili projekt na Kickstarteru, kde se můžeme dočíst, že nejmenší 1,44" model bude mít rozlišení 128 x 96, 2" pak nabídne 200 x 96 a 2,7" pak 264 x 176. Co se týče cen, v nabídce je řada programů, přičemž nejlevněji jsou PaPiRus nabízeny v programech Early Bird za 25, 28 a 30 liber, do čehož patří i pár samolepek a nezbytná HAT základní deska, na níž se zapojí samotný displej a vše pak připojíme k Raspberry Pi.





PaPiRus vyvedený na kšandě (volitelné příslušenství)


Zdroj: Hexus.net
reklama