reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi se prodalo již 5 milionů

18.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi se prodalo již 5 milionů
Nadace Raspberry Pi ohlásila, že dosáhla mety pěti milionů prodaných kusů tohoto známého mikropočítače v podobě malinké desky, která má veškerou potřebou výbavu. Původní cíl byl přitom mnohem skromnější.
Lidé stojící za vývojem mikropočítačů Raspberry Pi při zakládání nadace předpokládali, že bude vyrobeno pouze několik tisíc kusů, takže i je samotné musela popularita jejich produktů překvapit. Pět milionů prodaných kusů se přitom prodalo již za tři roky a nevypadá to, že by měla popularita Raspberry Pi nějak upadat.





Však na začátku tohoto měsíce byl představen nový Raspberry Pi 2 Model B s šestinásobným výkonem oproti předchůdci a dvojnásobnou kapacitou paměti, který je navíc prodáván za stejnou cenu (35 USD). Jeho výrobce se dnes může označovat za nejpopulárnější firmu produkující počítače ve Spojeném království.





Co se týče vývoje prodejů, pak před pouhými 15 měsíci bylo dosaženo dvou milionů prodaných kusů, takže je zřejmé, že popularita Raspberry Pi prudce roste. To je zajímavé především proto, že tyto počítače jsou určeny pro výuku a kutily, a nejde tedy o nic, po čem by prahnul běžný uživatel.

Původního Raspberry Pi Model B se prodalo na 3 miliony, Model B+ se na prodejích podepsal asi 1,5 milionem kusů a slabších Model A a Model A+ se prodalo na 100.000 a 150.000 kusů. A co se týče zbrusu nového Raspberry Pi 2 Model B, ten je na trhu jen něco přes 14 dní a už se jej prodalo půl milionu kusů, takže je pravděpodobné, že se stane vůbec nejúspěšnějším modelem.

Raspberry Pi 2 Model B tedy na trhu nahradil starší Raspberry Pi 1 Model B+ a vybaven je 900MHz procesorem Cortex-A7 s grafickým jádrem VideoCore IV 3D, 1 GB operační paměti a dále má 4 USB porty, 40 GPIO pinů, klasický HDMI port, Ethernetový port, kombinovaný 3,5mm audio jack s kompozitním video výstupem, kamerové rozhraní (CSI), displejové rozhraní (DSI) a slot pro karu Micro SD. Procesor zvládne provozovat všemožné distribuce Linuxu pro procesory ARM a k dispozici bude také speciální verze Windows 10 for IoT. Na tu si ale ještě počkáme a pokud máte zájem, můžete se zaregistrovat a Microsoft váš bude informovat.

V našich obchodech tuto novinku seženeme za cenu mírně pod 1000 Kč s DPH, takže nejde o velkou investici. Pořídit si ale musíte ještě 2A napájecí adaptér dodávající 5 V (čili 10 W) s rozhraním micro USB, takže může posloužit prostý adaptér pro telefony či tablety, i když adaptéry pro telefony obvykle nemívají takový výkon.
 


reklama